Back to top

Erős érvek a szója mellett

Soha ennyi érv nem szólt még a szójatermesztés mellett, mint most – hangsúlyozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián, Kecskeméten.

Tonnánként 20 ezer forintot költöttek a magyar szójatermesztők nitrogénműtrágyára, gyakorlatilag feleslegesen, ugyanis minőségi vetőmaghasználattal és betartva az agrotechnológiát, elhagyható
Tonnánként 20 ezer forintot költöttek a magyar szójatermesztők nitrogénműtrágyára, gyakorlatilag feleslegesen, ugyanis minőségi vetőmaghasználattal és betartva az agrotechnológiát, elhagyható
Fotó: pixabay
A történelmi aszály komoly kihívás elé állította az állattenyésztőket, és a szakember szerint egyértelműen növekedés várható a termesztésben, mert a számadatok a szója megtérülését igazolják a kukoricával szemben.

Mint mondta, minél tovább maradnak magasak az energiaárak, annál nagyobb lesz a szója előnye, amely az időjárási szélsőségeknek is jobban ellenáll.

Drámaian teljesített a kukorica tavaly. Miközben tizenötször nagyobb a vetésterülete itthon a szójáénál, mindössze négy megyében hozott profitot, míg a szójabab három kivételével az összes többi megyében pozitív eredményt produkált öt év átlagában.

Hasonlóan alakult a két növény egymáshoz viszonyított teljesítménye Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában is.

Itthon a soha nem látott szárazság következtében a kukoricatermés 51 százalékkal, a napraforgó pedig 35 százalékkal csökkent az átlagoshoz képest, de a szójáé csak 24 százalékkal lett kevesebb. Ez azt jelenti, hogy kétszer jobban bírta az aszályt a „nagyon érzékenynek” tartott növény.

A szójabab relatíve hőtűrő fajnak számít sok más klasszikus takarmánynövényhez képest, a kukorica esetében 5 fok a különbség, ennyivel bírja tovább.

Rácz Károly saját berendezésével tárja fel és granulálja a szójababot jáki családi gazdaságában
Rácz Károly saját berendezésével tárja fel és granulálja a szójababot jáki családi gazdaságában
Fotó: Medgyesi Milán
Az is a szója mellett szól, hogy nitrogén nélkül lehet termeszteni. A nitrogén ára az egekbe emelkedett tavaly. Igaz, most csökkenő tendenciát mutat a gázárral összefüggésben, de nem tudjuk, mennyire lesz tartós ez a csökkenés.

Nem véletlen, hogy Németországban és Ausztriában az elmúlt 10 évben nőtt, utóbbiban megtízszereződött a szója vetésterülete. Komoly gazdasági ellentmondás ugyanakkor, hogy amikor az itthoni szójaexport 50 százaléka Ausztriába, 25 százaléka pedig Németországba kerül, a hazai termelők starter nitrogént szórnak a növény alá, miközben a két célországban tiltják az előírások a használatát a termesztés során.

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint tavaly tonnánként 20 ezer forintot költöttek a magyar szójatermesztőkők nitrogénműtrágyára, gyakorlatilag feleslegesen, ugyanis minőségi vetőmaghasználattal és betartva az agrotechnológiát, elhagyható.

A szakember szerint a takarmánytermesztésben a "takarékos, strapabíró" növényé lehet a jövő
A szakember szerint a takarmánytermesztésben a "takarékos, strapabíró" növényé lehet a jövő
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A vetőmagnemesítéssel, valamint input- és terménykereskedelemmel foglalkozó Karintia integrátorként 2 százalékos költséggel finanszírozza a gazdákat. Bene Zoltán hangsúlyozta: nagyon nem mindegy, hogy hektáronként 3-400, vagy 5-700 ezer forintra kerül ez a kamat.

Szerinte a hitelkeretek kimerülésével nem lehet tudni, ki fogja megfinanszírozni a szükséges igényeket.

A takarékosság irányába kellene fordulni idén, mert a jövő bizonytalan.

A "takarékos, strapabíró" növény mellett szól, hogy a szállítási díjakon is spórolni lehet vele, az eddigi 74,760 forintos támogatása pedig 22 százalékkal megemelkedik idén, amely a termelési költség negyedének-ötödének felel meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.