Back to top

Nyírségi arany magról

Baktalórántháza nemcsak a Dégenfeld Kastélymúzeumról és a nyírségi várost ölelő, természetvédelmi területként nyilvántartott erdőtömbről, hanem az ottani akácmagtermelésről is nevezetes. Magyarország akácmag igényének jelentős részét a NYÍRERDŐ Zrt. Baktalórántházi Erdészete elégíti ki.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének ezen a területén meghatározó a Nyírség aranyaként ismert akác térfoglalása. A fafajból készült termékek igen keresettek úgy a hazai, mint a nyugat-európai piacokon. Ugyancsak nagy az igény a Baktalórántházi Erdőben termett akácmag iránt is.

A csaknem 150 hektár törzskönyvezett magtermelő akácállomány alól gyűjtött mag fedezi az erdőgazdaság saját csemeteigényét, emellett az ország csemetekerti szükségletének mintegy felét.

Az akácmag gyűjtése az 1960-as években kezdődött a környéken, az Erdészeti Tudományos Intézet kezdeményezésére. Azért itt, mert a Nyírségben volt a legnagyobb mennyiségű akác, és ez az erdészet fogadókészséget mutatott a kísérletezésre. Egy idő után kialakult az úgynevezett alomrostálásos módszer, ami azóta általánosan elterjedt az országban. Alkalmazására az erdőtörvény is lehetőséget ad.

Akácmagot csak az előzetes engedélyeztetési eljárás után kijelölt állományokból lehet begyűjteni, és magát a folyamatot is előre be kell jelenteni.

Nem az egyéves magok begyűjtéséről van szó, hanem a felnyílt hüvelytermésekből kipotyogott több, akár 8-10 év alatt felhalmozódott magokat nyerik ki. Előtte azonban feltakarítják az almot, kiviszik a területről, majd 5-8 évet várnak, hogy a feltalajban megfelelő mennyiségű akácmag gyűljön össze.

A gyűjtés időszaka jellemzően a nyár. A kiválasztott terület egy köbdeciméteres részén mintát vesznek az erdészek, megszámolják a magokat, és ahol 150 feletti az eredmény, ott már érdemes gyűjteni. A munka során a feltalajt 10-15 centiméteres vastagságban „felkupacolják”, majd a kupacokat kézi hajtású, duplafalú rostába töltik, azzal különválasztják a homokot, illetve a humuszban gazdag, maggal terhelt anyagot. Azt követően egy mezőgazdasági szelelőrostával átfúvatják, így már 70-80 százalékos tisztaságú akácmagot tudnak kinyerni. A begyűjtött akácmag a magtároló padlásra kerül, ahol gyűjtési helyenként elkülönítve, felcímkézve tárolják. Fontos, hogy a tárolóhely száraz legyen, különben az akácmag megpenészedhet, és ez jelentősen rontja a csírázást. A víz mellett azonban a készletet védeni kell a rágcsálóktól is. A magot szikkadás után többször átengedik a szelelőrostán, az eredmény pedig szinte 100 százalékos tisztaságú akácmag.

A feldolgozás általában januárban-februárban kezdődik. A Baktalórántházi Erdészetnél évente 3-6 tonna vetésre előkészített akácmagot termelnek az úgynevezett maghéjsebzés módszerét alkalmazva.

Ennek során a magot durva csiszolóvászonnal kibélelt betonkeverőkben eltérő ideig koptatják, majd kis csészékbe helyezve ellenőrzik az eredményt. Megnézik, hogy mennyi életképes csíra fejlődik néhány nap alatt, ez alapján eldől, hány perces koptatás kell ahhoz, hogy a kívánt csírázási képességű magot megkapják. Azt utána porcsávázzák, ezzel védik a csírázáskor fellépő gombakárosítók ellen.

Az akác nagyon nehezen csírázik, ám sokáig, akár 15-20 évig sem csökken a magok csíraképessége.

Az akácmagot a megrendelői igények szerint csomagolják. A tételeket akár személyesen is át lehet venni, de jellemzőbb a postai vagy vasúti szállítás. Elsősorban a térségben élők a legnagyobb felvásárlók, de országszerte rendelnek az állami és magán-erdőgazdálkodók is. Alkalmanként kis tételben külföldre is jut a nyírségi akác magjából, érkezett már szállítmány Kanadába, Dél-Koreába és Kínába, az export azonban inkább csak a szakmai kapcsolatok erősítését szolgálja.

Vereb István
NYÍRERDŐ Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hűség ritka érték

Manapság a hűség kezd kiveszni az emberek jellemtárából. Cserélődnek a párkapcsolatok, a barátok, a munkahelyek, az állandóságnak leáldozott, a múlt elfeledett értéke maradt csupán, mi egykoron magától értetődő volt. A nyolcvanéves Mák József még a régi szellemben nevelkedett, jól példázza mindezt, hogy szakmai életútja páratlan módon fél évszázadig egy szolgálati helyhez kötődött.

Gazdag állat és növényvilággal vár „Somogy zöld szíve”

Páratlan szépségű, terjedelmes méretű erdők ölelésében található „Somogy zöld szíve”, Kaszó. A KASZÓ Zrt. Somogy megye dél-nyugati részén mintegy 15.000 hektáros egybefüggő állami erdőt kezel, valamint csaknem 24.000 hektáros vadászterületen gazdálkodik. Az elmúlt években 41 hektár erdőt telepítettek és 765 hektárnyit újítottak fel.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A Corteva Agriscience vezetői változást jelentett be Magyarországon

Mivel az európai mezőgazdasági piac dinamikus és kihívásokkal teli környezethez való alkalmazkodást igényel, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat változást jelent be magyarországi vezetőségében: 2023. június 1-jén Borsos László ügyvezető igazgató leköszön tisztségéről, és helyét Sergii Kharin veszi át.

A fa a 21. század építőanyaga

Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen június elején a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.

Egyre több problémát okoznak a medvék Románia keleti részében

Egyre több a panasz a túlszaporodott medveállományra Románia keleti részében, a székelyföldi megyék, települések vezetői után moldvai elöljárók is szóvá teszik a problémát.

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…