Back to top

Egy fiatal gazda felszállt a vonatra egy üszővel

Valóságos harc folyik Svájcban arról, hogy büntetést kapjon-e egy fiatal gazda, aki úgy döntött, hogy egy tehenet szállít az elővárosi vasúton.

Februárban egy fiatal svájci gazda egy üszőt vásárolt a St Galen-i vásáron és úgy döntött, hogy vonaton viszi haza. Fel is szállt a menetrendszerinti járatra az utasok közé ő, a barátja és a frissen vásárolt tehén. Az utasok természetesen telefont ragadtak, és a tehénről a kocsiban készült felvételek elkezdtek keringeni az interneten, nézettségi rekordokat döntve.  A témát gyorsan felkapta a svájci média is, és a hatóságok is érdeklődni kezdtek a történtek iránt.

Fotó: Pixabay/illusztráció

A szemtanúk szerint a fiatal gazdák nagyon finoman és ügyesen bántak az állattal, és az semmilyen módon nem szenvedett az utazás során.

Vödröt és kefét is hoztak arra az esetre, ha az állat összekoszolná a kocsit. Bár voltak felháborodott hangok, a legtöbb megjegyzés a tehén tartóival szemben dicsérő volt.

A vonat személyzete nem avatkozott be, mert az utasok nem tiltakoztak az állat jelenléte ellen, és szerintük egy hirtelen beavatkozás többet ártott volna az üszőnek, mint használt volna. A vasúttársaság szóvivője humorral közelítette meg az ügyet. Reményét fejezte ki, hogy a patás állat élvezte a vasúti utazást, és biztosított mindenkit, hogy a szokatlan utas épségben megérkezett úti céljához. Kijelentette, hogy a vasút nem szándékozik eljárást indítani a gazda ellen, noha az ilyen nagytestű állatok személyvonaton történő szállítása tilos.

A rendőrséget is értesítették a szokatlan utazásról,  de ős sem avatkoztak közbe, mivel a vasutasok nem láttak rá okot. A rendőrség is megállapította, hogy az üsző sértetlenül érkezett meg a város melletti farmra.

Viszont az ügyészség vizsgálatot indított, hogy megvizsgálja, hogy a gazda megsértette-e az állatvédelmi törvényt. Ugyanerre kíváncsi az állategészségügyi felügyelőség is, ezért a gazdát már többször is behívták meghallgatásra,

aki kijelentette, hogy semmi kivetnivalót nem látott abban, hogy az egyéves üszőt néhány állomáson át vonattal szállította, amikor más háziállatok is felszállhatnak a vagonba és nem történik semmi bajuk.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemen is oktatni kéne a küllemi bírálatot

Tőgymagasság, ágyékerősség a Holstein-fríz fajtánál, combkerekség, csontfinomság a húsmarháknál. Egyek mellett ezeket a tulajdonságokat figyelték a jövő szarvasmarha küllemi bírálói a párizsi SIA mezőgazdasági kiállításon megrendezett szakmai versenyen.

Felfüggesztik a versenyszezont az egyik legismertebb amerikai lóversenypályán

Felfüggesztik a lóversenyeket az Egyesült Államok egyik legismertebb pályáján, a Kentucky Derby-nek is otthont adó Churchill Downson az elmúlt időszakban tucatnyi versenyló pusztult el - jelentette be a pálya üzemeltetője.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.