Back to top

Fókuszban a talajélet

Az Alföldi Faiskolások Egyesülete két év kényszerű kihagyás után február végén ismét megtartotta szokásos téli tanácskozását. Az egyesület elnöke 2020-at a változások, 2023-at a kérdőjelek évének nevezte. A tömérdek kérdés közül a tisztázhatókra az előadók igyekeztek válaszolni.

Örömét fejezte ki Tóth Ferencné, az Alföldi Faiskolások Egyesületének (AFE) elnöke, hogy a téli, immár huszonhatodik rendezvényüket ismételten nagy érdeklődés kísérte. Az időszerű tennivalók közül idén nagyobb hangsúlyt kapott a talajélet fenntartása, javítása.

Tóth Ferencné elnök szerint nagy várakozással néznek a faiskolások az idei értékesítési szezon elé
Tóth Ferencné elnök szerint nagy várakozással néznek a faiskolások az idei értékesítési szezon elé

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke, Orlóci László a Zöld Városok Európában uniós program ismertetésekor kiemelte annak faiskolai vetületét. Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) által meghirdetett program Európa településeinek zöldítését tűzte zászlójára.

Elsődlegesen nem a fogyasztói piac növelése, sokkal inkább a szakmai körök közti beszélgetések ösztönzése a célja:

a felhasználók, önkormányzatok figyelmének ráirányítása a téma fontosságára. Orlóci László szerint a faiskolai termesztőknek azért érdemes a programot követni, hogy lássák az európai települések zöldítési irányait, és így ahhoz igazítsák a kínálatukat. A díszfaiskoláknak kétféle termékkategória hozhat piacot: a zöldfelületek zöldítésére alkalmas növényanyag, valamint a nagy tömegben, gyorsan eladható dizájnnövények. Régen ez a két kategória nem vált el, mai megkülönböztetésük az igények és a klímaváltozás miatt nem megkerülhető, nem beszélve a regionális flórát képviselő őshonos fajok használatáról, amellyel a városi zöldfelületek biodiverzitása növelhető.

A Zöld Város koncepciót népszerűsítő stratégiát Magyarország is meghirdette, a programhoz a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetén keresztül csatlakozott.

A zöldfelületek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Fontos szerepet játszanak az egészséges gazdaság fenntartásában, gazdaságra gyakorolt hatásuk modellszámítással mérhető. Az egészség és jólét, a rekreáció tekintetében a zöldfelületek értéke folyamatosan növekszik, és egyre fontosabb a díszítőérték, a modern városi élet szükségleteinek kielégítése. Elismert tény, hogy a dísznövényekkel beültetett városi zöldfelületeknek nép­egészségügyi szerepük van.

Burkolt gyökerek

Az Agacsi Bt. kertészmérnök munkatársa, Gyenes Gábor bemutatta, hogy a kertészetükben milyen új módszereket alkalmaznak az egyedi díszítőértékkel rendelkező lombhullató és örökzöld cserjék, évelők esetében.

A kiválasztott fajokat hosszúkás kialakítású faiskolai termesztőtálcában nevelik, a benne lévő közeget a fejlődő növények gyökerei teljesen átszövik az időszak végére.

A burkolt gyökerű technológiával előállított szaporítóanyagok kellő lombfelülettel és dús gyökérzettel rendelkeznek. A nagyobb gyökértömeg támogatja a telepítés utáni megeredést, illetve a növények könnyebb alkalmazkodását a stresszhelyzetekhez. A tálcás ültetési anyag könnyen szállítható, és a konténeres faiskolai növényekhez hasonlóan egész évben telepíthető.

Nemzeti fajtajegyzék

A saját fajták, illetve az oltalom alatt álló növények szaporításának és forgalmazásának kérdéskörét Márkné Deák Szilvia, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fajtakísérleti osztályának munkatársa foglalta össze. A nemzeti fajtajegyzékre való felkerülés az új fajta állami elismerésre való bejelentésével kezdődik. A már elismert fás szárú fajták harminc, egyéb növények tíz évig maradnak a jegyzéken.

A fajtakísérletek után az elismerésben részesült fajták nemcsak a nemzeti fajtajegyzékre, hanem az EU közösségi katalógusára is bekerülnek. Oltalmat nem kap a fajta azáltal, hogy felkerül a jegyzékre, csak regisztrálva lesz.

A jegyzékre fölvett magyar fajta a Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal (Community Plant Variety Office; CPVO) honlapján is megjelenik. Fajtaoltalmat azon fajták számára kérnek, amelyekről a nemesítőik úgy gondolják, hogy az addigi választéktól eltérő tulajdonságokkal, nagyobb teljesítőképességgel rendelkeznek. Magyarországon a fajtavizsgálatokat a Nébih szervezetén belül a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság végzi. Fajtaoltalmat lehet kérni az EU teljes területére, illetve egyes tagországokra. Az oltalmat hazánkban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adja.

Népszerűek a téli szakmai továbbképzések
Népszerűek a téli szakmai továbbképzések

Magyarországon a szabadalmi oltalomról szóló törvény szabályozza az új fajták oltalmát, egyebek között szavatolja a nemesítő fajtához fűződő jogait, kizárólagos jogot enged az oltalom jogosultjának a fajta hasznosítására.

Oltalomban részesülhet a fajta, ha megkülönböztethető (D), egynemű (U) és állandó (S), továbbá új és megfelelő fajtanévvel rendelkezik.

Megkülönböztethető a fajta, ha határozottan eltér bármely más, a bejelentés napján közismert fajtától. A DUS-vizsgálatokhoz nemzetközi és nemzeti irányelveket vesznek figyelembe és két vegetációs perióduson keresztül nagyon részletes morfológiai tulajdonságokat vizsgálnak.

A talajt kell etetni

Laczikó Tamás, a Greenman Kft. szaktanácsadója a társaságuk által alkalmazott probiotikus technológiát ismertette. Ennek alapja az a mikroorganizmus-keverék, amely különféle, a természetből izolált, gondosan kiválasztott, egészségre ártalmatlan, hasznos mikrobákat tartalmaz. A minél magasabb termésátlag és jobb minőség elérésére törekvő gazdálkodók túlzott vegyszerhasználata – nemcsak műtrágya – kedvezőtlen körülményeket teremt a talajéletre jótékonyan ható mikroorganizmusok számára, számottevően gyérítve is azokat.

Egy gramm talajban mintegy negyvenmillió mikroorganizmus található. A leromlott talajélet következménye lehet a talaj­untság, vagy tápanyagfelvételi gondok alakulnak ki, ilyen esetekben érdemes kipróbálni a talajélet javítására a probiotikus technológiát.

A készítményben lévő jótékony mikrobák lebontják a különféle szerves anyagokat és azokat a növények számára hasznosíthatóvá alakítják. Visszaszorítják a patogén és rothasztó mikroorganizmusokat és értékes bioaktív vegyületeket, szerves savakat, antioxidánsokat, enzimeket, vitaminokat termelnek. A keverék zömmel tejsav­bak­tériumok (Lactobacillusok), fotoszintetizáló baktériumok, illetve egyes élesztőgombák élő kultúráit tartalmazza, eltarthatósága tizenkét-huszonnégy hónap. Összetevői természetes eredetűek, nem tartalmaznak genetikailag módosított szervezeteket. Használatuk ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett. A valamennyi kultúrában kijuttatható Green­man Agro termésnövelő szer javítja a talaj minőségét, fokozza a talajéletet, támogatja a humuszképződést, rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét.

Illusztráció
Illusztráció
Tíz éve piacra került termékük, a gyökéritató (agrooter) használatának tapasztalatairól beszélt Endrődi László. A Delap Kft. vezetője szerint hiba, hogy a szakemberek hatóanyagban és nem élettani működésben gondolkodnak, holott a növények élete energiáról szól. Az előadó egyenesen biológiai nap­erőműnek nevezte a növényeket. Mint mondta,

a növényeket az evolúció során a mikroorganizmusok építették föl, a növények az ő naperőműveik, tőlük jutnak energiához a talajban. E gondolat mentén a gyorsabb fejlődés, a nagyobb lombfelület kialakulása érdekében nem a növényt kell „etetni”, hanem a talajt.

A megnövekedett fotoszintetizáló felület pedig több energiához juttatja a növényt.

Egy facsemete elültetésekor megkezdődik a kommunikáció a növény és a talaj mikroorganizmusai között. A növény a fotoszintézis során termelt cukor egy részét átadja a mikroorganizmusoknak, cserébe azok építik a „biológiai nap­erőművüket”, vagyis a növényt, és ezáltal hatékony táplálkozási rendszer jön létre. A gyökéritató ezeket a rendszereket stabilizálja, a gyökerek közelébe gyűjti a talajélet számára hasznos mikroorganizmusokat, baktériumokat, gombákat. Szélsőséges esetekben, akár kiszáradt, akár elázott gyökérkörnyezetben kitolható a növények hervadási pontja.

A jellegzetes kialakítású, üreges szerkezetű gyökéritató kis csövecskéi a talajba/ültetőgödörbe keverve különböző térállásba kerülnek. A szájnyílásukkal felfelé elhelyezkedők vizet, a lefelé nézők levegőt tárolnak, a csövecskékben rekedt nedvesség és levegő pedig megakadályozza a mikroorganizmusok tömeges pusztulását. E felismerésen alapuló módszer a növények táplálásában nem a különféle vegyszereket részesíti előnyben, fontosabbnak tartja a talajban meglevő mikroorganizmusok aktivizálását. A folyamatban az ásványi mikroőrlemény-tartalmú és szerves kötőanyaggal stabilizált gyökéritató a talaj­életet kedvezően serkentő mikroorganizmusok fő táplálékforrása. A termékkel több településen kedvező tapasztalatokat szereztek közterületi virágágyi kiültetésekben és fásításokban.

Alföldi Faiskolások Egyesülete

Az alföldi régió 105 díszfaiskolását fogja össze és képviseli az érdekeiket az egyesület. Termékeik jellemzően lombhullató díszcserjék és díszfák, fenyőfélékből kisebb mennyiséget, örökzöldekből alapfajokat nevelnek. Több faiskola saját fajtákkal rendelkezik. A földlabdás helyett egyre többen váltanak a konténeres termesztésre, mert fáikra a téli hónapok kivételével egész évben van igény. Gazdag válasz­tékot kínálnak, cserjéik és fáik az ország egész területére eljutnak, és egyre több faiskola saját telephelyén is értékesít. A faiskolák szakemberei nagyon jó kapcsolatban vannak egymással, kikérik egymás véleményét, tapasztalatot cserélnek. Fontosnak tartják az összefogást, amikor csak tudnak, találkoznak.

A téli tanácskozáson túl nyaranta többnapos bel- vagy külföldi szakmai utakat, szeptemberben faiskolai börzét szervez az egyesület. A tanulmányi kirándulásokon nem csak az egyesületi tagjaikat látogatják meg.

Kiválasztják a számukra több szempontból éppen ígéretes térséget, és az ottani faiskolákat, árudákat, arborétumokat, valamint a kulturális, történelmi jelentőségű helyeket keresik föl. Az idei terveik szerint frissen indult, kezdő faiskolákhoz térnek be, bátorítják az ottaniakat, és ha úgy érzik, a szakmai fogásokat sem fogják titokban tartani. Az évek során több belföldi és külföldi kiállításon is közösségi standdal vettek részt. Több szakmai szervezettel tartanak kapcsolatot, tagjai a Magyar Díszkertészek Szakmai Szervezetének. A faiskolák figyelnek a trendekre, de a jól bevált választékot megtartják, és elhagyják, amire csökkent a kereslet. Vannak, akik más faiskolának termelnek. Régen sokan saját törzsültetvényt tartottak fönn, de ezekből sajnálatos módon kevés maradt meg. A szaporítóanyagot megvásárolják vagy egymással megtermeltetik, a tagok egy része saját továbbnevelésre maga állítja elő a szaporítóanyagot. Az idei szezon elé nagy várakozással és izgalommal tekintenek.

Változóban a tápanyagellátás

Varga László, a Kwizda Agro Kft. zöldségtermesztési szakmai vezetője a megváltozott időjárás termesztési következményeiről és lehetőségeiről beszélt. A termelés kritikus pontjai közé sorolta a felhasználható hatóanyagok csökkenését, a megváltozott tápanyagigényt, a kártevők és a kórokozók gyarapodását, a hamarabb kialakuló fertőzéseket, a talajlakó kártevők áttelelését, valamint a gyomirtásra is kiható munkaerőhiányt. Úgy vélte, ezek a folyamatok a termesztésben részt vevő minden szereplőtől változást, alkalmazkodást követelnek meg. A szakmai vezető szerint a táp­anyagellátásban megnőtt a starter hatású trágyák iránti igény.

Ezeket elegendő viszonylag kis mennyiségben (20 kg/ha), célzottan a sorra kijuttatni. Emellett egyre népszerűbb a célzott, folyékony nitrogénes fejtrágyázás, az okszerű lombtrágyázás és a biostimulátorok használata.

A lombtrágyázásnak a stresszoldásban és sok esetben a hiánybetegségek megelőzésében, baj esetén a gyógyításban, továbbá a termésminőség javításában, a színképzésben van szerepe. A pH-t optimális tartományba állító Wuxal jelentősége azért óriási, mert a fúrt kutak vize Magyarországon jellemzően lúgos. A Wuxal pH Opti a táp­anyag-szolgáltatás mellett a kedvező 5,5-6,5 érték közé állítja be a kémhatást, ezáltal javul a tápanyagok, mikroelemek lombon keresztüli felvétele, a növényvédő szerek hatékonysága.

A díszfát termelő faiskoláknak kétféle termékkategória előállítása nyújthat jó piaci lehetőséget
A díszfát termelő faiskoláknak kétféle termékkategória előállítása nyújthat jó piaci lehetőséget

A szakember megjegyezte, hogy a magyar talajokból hiányzik két mikroelem, a cink és a bór. A bór fontos szerepet játszik a növény életében, a termékenyüléstől a kálium beépítésén át a szénhidrátok szállításáig. A faiskolai termesztésben gyakori probléma, főleg ott, ahol a talajoknak nem ideális a kémhatása, hogy a mikroelemek felvehetősége rossz. Ilyen esetben érdemes mikroelem-tartalmú lombtrágyát kijuttatni.

A biostimulátorok (növényi hormonok, aminosavak) a vegetatív és generatív folyamatok gyorsítására, a gyökerek megújítására, növelésére, stresszhelyzetek kezelésére valók.

Az Amino Total nevű készítmény biotermesztésben is engedélyezett „bionitrogén” hatóanyag. Csepegtető öntözéssel javasolt kijuttatni. Az algakivonatok, „biohormonok” gyökeresítésre, termésnövelésre, színképzésre hatnak, nem perzselnek. A Volldünger Bio algatartalmú granulált műtrágya a talajhoz keverve az öntözés intenzitásától függően hosszú időn át fedezi a konténeres növények igényét. Nem váltja ki a műtrágyát, de gyökér­tömeg-növelő hatása révén hozzájárul a tápanyagok minél jobb hasznosulásához. Biotermesztésben is engedélyezett.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.