Back to top

Az importált mézeknek majdnem a fele hamis az Európai Közös Kutatóközpont vizsgálata szerint

A vizsgálatban 15 uniós országon kívül (Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Dánia, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Svédország) Svájc és Norvégia is részt vett. A 320 mintából, melyet az adott országok kompetens hatóságai vettek, 147 azaz a minták 46%-a nem felelt meg az uniós előírásnak (2001/110/EC).

Az Európai Közös Kutatóközpont (Joint Research Center) alaposan megvizsgálta azt a szúrópróbaszerűen vett 320 mintát, mely 20 mézexportőr állam mézszállítmányából származott.

A cukorszirupot tartalmazó mézminták kiszűrésére több módszert is alkalmaztak (EA/LC-IRMS, HPAEC-PAD, 1 H-NMR).

A 320 mintából, melyet az adott országok kompetens hatóságai vettek, 147 azaz a minták 46%-a nem felelt meg az Unió mézrendeletének (2001/110/EC).

Ez az arány lényegesen magasabb, mint a 2015-17-ben mért 14%. Viszont ezalkalommal más viszgálati módszereket alkalmaztak, mely akár magyarázatot is adhat a különbségre.

Mézeshorók konténerben
Mézeshorók konténerben
Fotó: Deutsches Bienenjournal 2017/10

A korábban alkalmazott EA-IRMS (AOAC módszer 991.41), melyet eddig a leginkább használtak a kukoricából származó keményítő kiszűréséhez, ezúttal nem bizonyult hatékonynak.

Nyilvánvaló, hogy a kukoricaszirupokat már kevésbé használják a méz hamisítására, főleg rizs-, gabona- vagy répacukrot használnak.

A kínai mézmintákból 66 (a 89,74%-ból) nem felelt meg meg az uniós előírásoknak.

A legnagyobb relatív arány a Törökországból származó mézmintákban fordult elő: (mintegy 14-15, a 93 %-ból). Az Egyesült Királyságból származó 10 mézmintából mind a 10 vagyis 100% hamisnak bizonyult. Ezen minták nyomon követéséből azonban kiderült, hogy az utóbbi esetben a brit mézekhez külföldi import mézeket kevertek és nem kizárt, hogy ezekből került a mézmintákba a cukorszirup, mielőtt azokat az Uniós országokba tovább exportálták.

Bár az eredmények 2021 októbere és 2022 februárja között az Európai Unióba importált mézszállítmányok nagy mennyiségben vett mézmintáiból származnak, nem tekinthetők reprezentatívnak vagy nem extrapolálhatók más helyzetekre illetve periódusokra – áll a Közös Kutatóközpont jelentésében.

A jelentés teljes egészében az alábbi címen olvasható:

EU Coordinated action to deter certain fraudulent practices in the honey sector Analytical testing results of imported honey, szerzők: Ždiniaková, T., Lörchner, C., De Rudder, O., Dimitrova, T., Kaklamanos, G., Breidbach, A., Respaldiza, A., Vaz Silva, I.M., Paiano, V., Ulberth, F., Maquet, 

Ajánljuk még:

A méhek játszani is szeretnek

Méhek hatékony és olcsó nyomon követése

Forrás: 
Európai Közös Kutatóközpont (JRC)

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.