Back to top

Mi lesz a pampafűvel?

Február közepén tizenhat országból több mint száz szakember vett részt az évelőtermesztők nemzetközi szövetsége (ISU) által szervezett tanácskozáson Németországban, a grünbergi kertészeti képzési központban. A szakemberek közt parázs vita alakult ki a pampafű invazív fajként való listázása kapcsán.

Németország, Hollandia, Belgium, Svájc, Olaszország, Dánia, Svédország, Nagy-Britannia, Írország, az USA, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Törökország, Lesotho és Dél-Korea szakemberei vettek részt az immár 15. alkalommal megrendezett tanácskozáson. Liesbeth Kap, a holland mezőgazdasági minisztérium munkatársa bemutatta az Európai Bizottság invazív fajok felmérésével kapcsolatos előrelépéseit. Elmondta, hogy akár a pampafű (Cortaderia selloana) is felkerülhet az invazív fajok listájára, és akkor kereskedelmi, szállítási és forgalmazási tilalom lesz rá érvényes.

A bejelentés elégedetlenséget váltott ki, hiszen mint arra Aad Vollebregt, az ISU elnöke rámutatott, évi 200 millió eurós forgalmával a pampafű az egyik legfontosabb évelő növénye a dísznövény-kereskedelemnek.

Ellentétben a Cortaderia jubata fajjal, amely 2019 óta szerepel a jegy­zékben, a Cortaderia selloanáról még nem mutatták ki, hogy jelentősen fenyegetne a későbbi invazívvá válás veszélye. Ennek ellenére a szakemberek megvizsgálták a pampafű EU-ra kiterjedő kereskedelmi tilalmának a lehetőségeit. Ehhez mindenekelőtt azt javasolták, hogy a pampafű kereskedelmében érdekeltek vegyenek részt az Európai Bizottság javaslatának kidolgozásában. Az is felmerült, hogy a termelőknek és faiskoláknak kötelességük rendszeresen tájékozódni a Bizottságban tárgyalt fajokról, és időben mérlegelni a gazdasági kockázatokat, majd továbbítani szakmai véleményüket a döntéshozóknak.

További vita tárgyát képezte a korlátozó rendelet végrehajtása, amelyet az EU-tagországokban jelenleg is eltérően kezelnek. Amíg például Olaszországban két év áll a termelők és kereskedők rendelkezésére a meglévő készletek eladására, addig Hollandiában csak egy, Németországban pedig átmeneti időszak nélkül, a törvény hatálybalépése után azonnal meg kell semmisíteni vagy ki kell vonni a forgalomból a növényeket és a szaporítóanyagokat.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a melegedő időjárás és a hosszabb tenyészidő miatt a termesztésbe vont új fajok esetleges invazív viselkedését még az előtt ellenőrizni kell, hogy azok kereskedelmi forgalomba kerülnének.

Ebben az árutermelő és a hobbikertészeknek egyaránt komoly személyes felelősségük van. A szakemberek szerint ugyanakkor erősen vitatható, hogy azokat a fajokat is az Európai Unió teljes területére invazívnak tekintik, amelyek csupán egyes mikro-élőhelyeken vagy teljesen elszigetelten okoznak problémát. Egyáltalán, a globalizált világunkban beszélhetünk-e még „idegen fajokról”, tették fel a kérdést többen is. Norbert Kühn, a berlini egyetem munkatársa azt is megjegyezte, hogy Európában az éghajlatváltozás következtében a fajok 40, de akár 60%-át is kipusztulás fenyegetheti, ezért a biológiai sokféleség megőrzése érdekében támaszkodnunk kell az „egzotikus fajokra” is.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/ISU
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.