0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

A nemzetség több faja is ismert és termesztett, ilyen például a brazil szereleminda (Mandevilla sanderi), a félörökzöld chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa), vagy a fényes, kerekded levelű bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis).

A brazil tölcsérjázmin tavasszal virágba borul és egészen őszig díszíti környezetét tölcsérszerű, ragyogó, különböző színű virágával. Magról és dugványokról (vízben és földben is) könnyen szaporítható. Ajánlatos a növényt ősszel, virágzás után megmetszeni, ezzel serkentve az új hajtások növekedését és a következő évi bőséges virágzást. Könnyen növekszik, elérheti az 5 méteres magasságot is. Hogy nálunk is megőrizze kezelhető formáját, az oldalhajtásokat két rügyre kell visszametszeni. A fiatal hajtások megkapaszkodnak a támberendezésen.

Ültetéséhez semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talaj javasolt. Az állandó, világos helyet kedveli, de a déli tűző napot kerüljük. Mozgatásra, különösen a növekedés és virágzás idején, érzékeny.

Rendszeres öntözést igényel, nyáron hetenként 2-3 alkalommal, télen sokkal ritkábban. Megfelelő növekedéshez és virágzáshoz rendszeresen tápoldatozni kell. Igényli a párás környezetet, amit rendszeres permetezéssel érhetünk el, vagy nedves kavicságyat terítsünk a cserepe alá.

A tölcsérjázminok egyre népszerűbb növényeknek számítanak Magyarországon, és örömmel láttam, hogy a kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum), 2021-ben az év lepkéje is kedveli.

A kúszó tölcsérjázmin kiválóan alkalmas a lugasok felfuttatására, szépen díszíti a pergolákat, jól mutat a teraszos rácson, de cserepes növényként vagy konténerben is tartható. Nyár elejétől kezdve a szabadban tarthatjuk dísznövényként. Sajnos a növény tejnedve mérgező hatású, metszésekor ajánlatos védőkesztyűt használni, mert nedvének bőrirritáló hatása van.

Termesztése során talán a legnagyobb gondot a sárga mozaik vírus okozza, ami ellen a védekezés a megelőzéssel kezdődik.

Az egészséges növény leggyakrabban a szívó kártevők közreműködésével kapja meg a vírust a beteg növénytől, ezért mindent meg kell tennünk, hogy szívó kár­tevők (levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák stb.) ne legyenek a növényen.

A megjelenő rovarokat permetezéssel (Admiral, 5 ml/10 l víz) lehet elpusztítani.

A gombabetegségek közül leggyakrabban a Stemphylium gomba fertőzi és károsítja ezt a növényt. Az általa okozott levélfoltosság ovális foltok képződésében és a levél sárgulásában nyilvánul meg. A levélfoltok közepe világosabb, a szélük nagyon sötét. A fertőzés hatására a levelek sárgulnak, ezáltal a növény veszít szépségéből.

Állati kártevők közül a gyapjas pajzstetű, molytetvek, tripszek, levéltetvek, pajzstetvek és a takácsatkák komoly kárt okozhatnak, ezért a növényeket javasolt rendszeresen ellenőrizni.

Szükség esetén kezeljük rovarirtó szerrel. A gyapjastetű gyakran található a leveleken, a levélerek és a levél hónaljában és a hajtásokon. A gyapjastetvek szívása foltosodást és csökött növekedést okoz, ráadásul a kártevő mézharmatot ürít, ami elősegíti a korompenész megtelepedését. A gyapjastetvek ellen gyakran az a legjobb megoldás, ha kontakt növényvédő szerbe mártott ecsettel vagy vattával lemossuk a növényt és eltávolítjuk a kártevőt.

Gyakori betegsége még a hajtás szürkerothadása. A hajtások és a levelek megbarnulnak és elszáradnak, végül a növény elhal.

A szürkerothadás elleni védekezés során távolítsuk el a beteg hajtásokat, aztán permetezzünk gombaölő szerrel (Amistar – 7-10 ml/4-10 l víz, Vitisan SP – 30-50 g/10 l víz, Topas 100 EC – 5 ml/10 l víz), amivel a kórokozó terjedését megelőzhetjük.

Ősszel, mielőtt behozzuk a növényt a lakásba, meg kell győződni, hogy nincs-e rajta valamilyen károsító, ezután célszerű egyharmadára visszametszeni. Szívós növény, a telet jól viseli, ha hűvös, világos helyen, körülbelül 15 °C-os helyiségben tartjuk. Télen heti egy öntözés elegendő a számára.

Forrás: Kerti Kalendárium