Back to top

Ismertetni kell az ágazattal a kistermelői divattippeket

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó gondozásában havonta megjelenő Kistermelők Lapját 1956-ban alapították. Korábbi főszerkesztőjének – jelenleg szenior főszerkesztőjének –, Lengyel Zoltánnak a neve összeforrt a lappal, évtizedeken keresztül hiteles és hasznos információt szolgáltatott a hazai kistermelők számára.

Az MMG Direkt legutóbbi adásának ő volt a vendége, akivel Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja jelenlegi főszerkesztője beszélgetett a lap múltjáról és jövőjéről.

Újra menő lehet a háztáji állattartás? | Lengyel Zoltán, Kistermelők Lapja, senior főszerkesztő|MMG

A Kistermelők Lapjának elődje az első világháború előtt alapítódott Baromfitenyésztés címmel. Azzal a céllal, hogy az országos baromfi-kiállításokon résztvevő tenyésztők bemutathassák állataikat. Az eleinte egyfajta fórumként működő újság terjedelemben és példányszámban is gyarapodni kezdett, a két világháború között már szövetkeztek, tenyésztői csoportok, egyesületek is rendszeres olvasói, szerzői voltak a lapnak. Később tudományos anyagok is megjelentek a második világháborút is túlélő periodikában, ami nyúltenyésztési melléklettel is kiegészült.

Olvasótábora a 1960-70-es években főként fiatalok voltak, azon oknál fogva, hogy értékes információkhoz jutva minél hatékonyabb módon tenyészthessenek és értékesíthessenek az akkoriban rendszeresen településeket járó galamb- és nyúlfelvásárlóknak.

– A ’80-as években aztán a lap sertés, ló- és marhatenyésztéssel egészül ki, majd a feldolgozásra is kiterjedt, átfogva ezzel a teljes kistermelői vertikumot. Emiatt kapta az újság az akkorra már sokkal inkább illő Kistermelők Lapja nevet – mondja Lengyel Zoltán. – Aztán a háborúk lecsengésével valamelyest jobb módban élt az ország, így az állattartók tudtak nyitni a hobbiállatok felé, majd tenyésztésük egyre népszerűbbé vált – ezért a hobbiállatokról külön rovatot indítottunk. Ez a trend azt eredményezte, hogy a fiatal tenyésztők szó szerint sorban álltak az újságosoknál, hogy a papírhiány miatt korlátolt mennyiségben kinyomott számokról ne maradjanak le. Aztán az élet változásával, a technológiai fejlődésével más irányba terelődött az ifjú korosztály figyelme, így az állattenyésztés már nem a fiatalok zsebpénzének a biztosítását jelentette, hanem az idősebbek időeltöltésévé vált, és mára mindinkább kiszorult a társadalom érdeklődési körének perifériájára.

Lengyel Zoltán az Alföldön nőtt fel, ott gazdálkodott a családjával.

Búzát termeltek, állatokat tartottak, ebben a csodás miliőben telt gyermekkora. El sem tudott magának más életformát képzelni, még Szeghalmon töltött iskolaéveiben is inkább hazaszökött, minthogy távol a gazdaságtól tanuljon. Később a karcagi mezőgazdasági technikumban tanult, de onnét is rendszeresen hazajárt, mintsem kollégista legyen. A katonaságnál eltöltött időkben könyvtáros és mozigépész volt, aminek köszönhetően elkezdett írni, és irodalmi lapokban jelentek meg publicisztikái. Később egy irodalmi pályázaton is részt vett, ahol győztes alkotását újságírói státusszal díjazták. A Hírlapkiadó Vállalatnál kapott állást, onnét a Magyar Mezőgazdasághoz került, ahol évtizedeken át dolgozott.

– Eleinte a háztáji rovatot vezettem. A célkitűzésem az volt, hogy minél több és átfogóbb szakmai ismereteket adhassak a témában, de úgy, hogy az olyan szakmai színvonalon legyen közérthető, amit a tudományos élet elfogad, ugyanakkor kistermelők is megértenek. Ezt a hangot nem volt könnyű feladat megtalálni, utólag pedig azt gondolom, ez volt az egyik kulcsa annak, a Kistermelők Lapja ekkora olvasótábornak örvendhet.

Mára és a jövőben viszont már másra is szükség van.

Az információátadás mellett szükségszerű egy olyan laptartalmi szemlélet, ami mintegy nevelési célzattal felhívja a figyelmet a mai észszerű aktualitásokra, trendekre. Ilyen például a digitális értékesítés, ami jelenleg még gyerekcipőben jár ebben az ágazatban, de egyre több kistermelő nyitott, és szeretné felvenni a lépést a technológia fejlődésével. A lap jövőjét szintén segítheti a fórumokon való megjelenés, társalgás a termelőkkel, ajánlva a legújabb kistermelői divattippeket. A te dolgod lesz Ágnes, hogy ezeket ismertesd és elfogadtasd a termelőkkel a lap hasábjain, és kommunikációval segítsél nekik ezek fejlesztésében – zárta a Kistermelők Lapja jövőbeli tartalmáról alkotott véleményét Lengyel Zoltán.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.