Back to top

SEFAG ZRT. az egészséges erdőkért…

A SEFAG Zrt. is csatlakozott az Aktív Magyarország által indított „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, amelynek keretében közel 2 tonna szeméttől szabadították meg a kaposvári parkerdőket.

A SEFAG Zrt. Magyarország második legnagyobb állami erdőkezelőjeként Somogy vármegyében több mint 85 000 hektár erdőt kezel.

20230328_155337.jpg

Fotó: Szigeti Edit

A Társaság feladata az állami erdők szakszerű kezelése mellett a társadalmi igények kielégítése is, hiszen napjainkban az erdők hármas - gazdasági, védelmi és közjóléti - funkciói közül egyre nagyobb hangsúlyt kap az utóbbi, hiszen az erdő rekreációs célokat is szolgál.

A magyar erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontnak számítanak, felkeresésük országos szinten meghaladja az évi 40-50 millió látogatási alkalmat. A gyalogos kirándulás, a bakancsos turizmus mellett pedig nagy népszerűségnek örvend a futás, a kerékpározás és a lovaglás is.

2_1_-_elotte.jpg

Fotó: Szigeti Edit
A társadalom tehát egyre nagyobb mértékben és egyre változatosabb formában igényli az erdei kikapcsolódási lehetőségeket. Sajnos azonban a megnövekedett turizmus gyakran komoly terhet ró a környezetünkre.

„Társaságunk elkötelezett az erdők egészségi állapotának megőrzése és javítása iránt, ezért szívesen csatlakoztunk - az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ felhívására - a „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, melynek keretében - a SEFAG Zrt. munkatársai, a központ, illetve a Zselici Erdészet dolgozói, összesen kb. 50 fő - a Töröcskei Parkerdőben gyűjtötte a szemetet. Jelen akció keretében a város közvetlen közelében található parkerdő szegélyét és a buszmegálló környékét tisztítottuk meg - összesen 110 zsák, zsákonként átlagosan 20 kilogramm, azaz több mint 2 tonna - hulladéktól.

A Töröcskei Parkerdő különösen népszerű a látogatók körében és a közeljövőben különböző beruházásokat is tervezünk a területére, ennek első mozzanata az erdő megtisztítása.

Hosszú távon kerékpáros egyesületekkel szándékozunk együttműködni, mert szeretnénk számukra biztosítani az erdei körülmények között történő kerékpározást, továbbá a parkerdő szegélyébe egy pihenőt tervezünk kialakítani, innen indulnak majd azok a nyomvonalak, ahol kerékpározni lehet az erdőben.

1_2.jpg

Fotó: Szigeti Edit

A Társaság erdeiben 2022. évben közel 100 tonna, ebből a Zselici Erdészetnél a tavalyi esztendőben 20 tonna hulladék gyűlt össze, jellemzően háztartási szemét, PET palackok, alumínium dobozok, műanyag csomagoló anyagok. Társaságunkra meglehetősen nagy többletköltséget - nagyságrendileg több millió forintot - ró a szemét eltakarítása.

„A természetjárókat arra kérjük, hogy a kirándulás közben keletkezett szemetet vigyék haza és otthon dobják ki, illetőleg használják a kihelyezett hulladékgyűjtőket. A lakosság figyelmét arra hívjuk fel, hogy háztartási hulladékot ne helyezzék ki a zöldterületre!” - mondta el Pintér Ottó, a SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének igazgatója.

A fenti szemétszedési akciót kizárólag a SEFAG Zrt. dolgozóinak, valamint a médiumok szerkesztőségi munkatársainak hirdettük meg. Az akciót további kapcsolódó intézkedések is követik majd, hasonló megmozdulásokat több helyszínen tervezünk a közeljövőben, illetve a nagyközönség számára is szervezünk szemétszedési akciókat.

Forrás: 
SEFAG Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

A Lufthansa szendvicsjáratai

A Lufthansa légitársaság új szolgáltatást vezetett be a külföldi útvonalakon: az utasok még leszállás előtt megvásárolhatják az el nem adott ételeket, amelyeket magukkal vihetnek - sokkal olcsóbban.

Oltják a keselyűket madárinfluenza ellen

Az Egyesült Államokban sürgősségi vakcinázásra bólintott rá az állategészségügyi hatóság a kondorkeselyűk körében. Mielőtt azonban a veszélyeztetett faj egyedei megkapnák az életmentő oltást, kísérleti biztonsági vizsgálatot végeznek egy nem veszélyeztetett keselyűpopuláción.

Akit a fa rabul ejtett

Úgy tartják, vannak sorsszerű találkozások. És bármilyen furcsa, ilyesmi nemcsak emberek között eshet meg. Alighanem így történt Gáspár Péterrel is, mikor jó negyven éve egy ismeretlen cégtábla becsalogatta, hogy többé el se engedje.