Back to top

Soproni tavasz Budapesten

Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében.

Különösen igaz ez a vörösborok esetében, egyre inkább elválik a viszonylag egyszerű, „csak testre gyúró” és a termőhelyi vörösborok kereslete.

Egy ilyen környezetben különösen izgalmassá válhat Sopron helyzete, hiszen elsősorban vörösbortermő vidék, van karakteres saját fajtája (a Kékfrankos), valamint páratlan termőhelyi adottságokkal bír, nem csak a kékszőlők esetében.

A Soproni borvidék tehát a jövőben szeretné erre a gondolatra helyezni a hangsúlyt.

Pontosan tudják, hogy ez kemény feladat és sok mindent kell tenni még a siker érdekében, de az első lépéseket az elmúlt évben megtették. Módosították az eredetvédelmi rendszert, létrehozták a borvidék fejlődését megalapozó szervezeti kereteket, elindították a borvidék szellemi központjának szánt beruházást. A következő lépés a fenti gondolat kommunikálása, ennek egyik első lépése a Budapesten megrendezésre kerülő borbemutató.

Páratlan helyszínen mutatkoznak be 2023. április 21-én a Soproni borvidék különleges borai.

Hazánk legrégebbi borvidékeként gazdag és semmivel össze nem hasonlítható borászati kultúrából meríthetnek a térség borászatai, akik közül több mint egy tucat személyesen mutatja be az érdeklődők számára a díjnyertes tételeket. Az este vendéglátója a Soproni borvidék részéről Molnár Ákos Hegyközségi Elnök, míg szakmai házigazdája Bányai Gábor Botond, kommunikációs partnere a BORIGO Magazin.

A sétálókóstoló mellett 17.30-kor Bányai Gábor Botond tart előadást, valamint titkos kóstolót, amelynek fókuszába a Soproni borvidék termőhelyi jellege, illetve maguk az itt készült borok és azok stílusjegyei kerülnek

Részvevő borászok/borászatok: Bónis-Reitter Borászat, Etyeki Kúria, Fényes Pince, Gangl Borászat, Heiner Pincészet, Hermann Pince, Horváth Borászat, Jandl Pince, Kolonics Pincészet, Pfneiszl Birtok, Steigler Pince, Stubenvoll Pince, Taschner Bor- és Pezsgőház, Vincellér Borbirtok, Winelife Borászat, Zachár Bor,

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.

Már online is elérhető a Badacsonyi borvidék

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Ciderfesztivál a hétvégén Etyeken

A helyszín azért lesz különleges, mert a BudaPrés Cider pincészet épületében és az előtte húzódó almásban zajlanak majd az események. Fűben ücsörgésből, ciderezésből, pizzázásból és akusztikus koncertekből áll majd a program.

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés

Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.

Lehetőségek a hazai csemegeszőlő-termesztésben

A csemegeszőlő egyike a világon legnagyobb felületen és mennyiségben termesztett és a legtöbbet fogyasztott gyümölcseinknek, az OIV statisztikája szerint 2022-ben 29,7 millió tonna termett és 28,7 millió tonnát ettünk meg. Nem véletlen mindez, hiszen a különböző országokból származó szőlő egész évben kapható a kereskedelmi hálózatok boltjaiban és a gyümölcsárusoknál.

Virágból bort

Kaliforniában Aaliyah Nitoto, a Free Range Flower borászat alapítója rendhagyó módon, virágok felhasználásával készít bort. Még főiskolás évei alatt kezdett érdeklődni a borkészítés és a gyógynövények iránt, és felfedezte, hogy kedvenc virágaiból is tud bort készíteni.