Back to top

Borjúkorban dől el a tehénkori egészség!

Az Eurofins Vetcontrol legutóbbi online szemináriumán Vass-Bognár Barbara azt elemezte, hogy a borjú- és növendékkori stressz hogyan befolyásolja a tehenek későbbi életteljesítményét.

Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A borjak nevelésében a hőstressz a legnagyobb stressz, ezért fontos, hogy náluk is gondoljunk a megelőzésére vagy legalább az enyhítésére. A hidegstressz is problémát jelenthet, főként újszülött borjaknál. Mai napig fel-felbukkan az a helytelen gyakorlat, hogy a még nem felszáradt állatot nedves-szeles időjárásban kirakják egy Steinmann-kertecbe.

A borjúplaccok tervezésénél ügyelni kell rá, hogy a borjak ne legyenek kitéve az uralkodó széliránynak, mert akkor folyamatosan beesik hozzájuk az eső.

A borjak számára a választás okozza a legnagyobb stresszt. A BVDV-vakcinát és kokcidiózis elleni szereket rendszerint választáskor kapják a borjak, különösen akkor, ha ezzel egy időben szállítják őket egyik telepről a másikra. Ez is rossz gyakorlat. A stresszmechanizmus ismeretében belátható, hogy az ilyenkor végzett preventív kezelés kevésbé hatékony. Bár úgy tűnhet, hogy munkaerőt, munkát és a velük járó költséget megtakarítjuk, a végeredményt tekintve mégsem hatékony. A borjúkori megbetegedések teszik ki az elhullási veszteség jelentős százalékát (morbiditás 23-35%, mortalitás 3,5-10,5%), nem beszélve a betegségek kezelési költségéről, illetve az állat életteljesítményére gyakorolt hosszú távú hatásukról.

Fotó: Török Gergely/MMG
A szarvasmarhák légzőszervi betegségegyüttese (Bovine Respiratory Disease Complex, BRDC) a faj egyik legfontosabb megbetegedése, és elsősorban a választás utáni borjakat és a tenyészüsző-utánpótlást érinti. Azért olyan fontos, mert nagyon költséges.

A BRDC kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. A növendékistálló megfelelő felépítése, jó szellőzöttsége elengedhetetlen az elkerüléséhez.

További fontos szempont, hogy a szél ne az idősebb állatok felől fújjon a fiatal állatok felé. hanem fordítva.

Ezzel minimalizálni lehet a kórokozókkal való érintkezést. A BRDC kialakulását befolyásolja az életkor, az immunológiai háttér, a táplálkozási stressz és a klíma. Ezért is fontos a növendékistállók megfelelő kialakítása. Csakhogy általában a növendékeket helyezik el a legrosszabb minőségű istállókban. Ha fiatalon tüdőgyulladást kap egy állat, akkor elveszhet egy ígéretes életteljesítmény, hiszen az állat egész életében csökkent légzőfelülettel próbál túlélni. A borjúkorban BRDC-n átesett teheneknél jelentősen hosszabb idő telik el két ellés között, és az új kutatások a tej mennyiségében is jelentős különbséget mutattak ki az egészéges állatokhoz képest. A BRDC-n átesett borjaknál későbbi termékenyítésre számíthatunk, aminek már a felnevelés során is van gazdasági vonzata, ami ráadásul csak később térül meg – feltéve, hogy az állat nem esik ki már az első laktációban vagy elléskor. Minél tovább hat egy stresszor, annál komolyabb problémát fog okozni, annál jobban beszűkülnek az állat létfenntartáson kívüli funkciói.

Egy másik gyakori probléma a borjaknál a hasmenés. Az, hogy a fiatalkori hasmenéses megbetegedés hogyan befolyásolja az életteljesítményt, függ attól is, hogy mennyire volt súlyos és elhúzódó.

Mindenesetre, egyértelműen megállapítható, hogy az első sikeres termékenyítés időpontja későbbre tolódik.

A tartós borjúkori stresszt csökkenteni kell, ha jó életteljesítményű állatokat szeretnénk. Ehhez először megfelelő elletőt kell kialakítani. A termelő istálló bővítése mellett az elletőre is figyeljünk oda. Nem megfelelően szellőző és zsúfolt elletőben az anyatehén és a borjú is stressznek van kitéve, ami kihat az életteljesítményükre. A borjúketrecek fertőtlenítése szintén fontos, mert ezzel lehet csökkenteni a gyenge immunrendszerű fiatal állatok élőcsíra-terhelését. Ezt szolgálja az is, ha nem ugyanabban az edényben adjuk nekik a tápszert, mint a vizet. Ellenkező esetben könnyen felszaporodnak az edényben a hasmenést okozó baktériumok.

Fotó: Magyar Mezőgazdaság
Hőstresszes időszakban jelentősen megnövekszik a borjúelhullás. Ennek megelőzésére gondoskodjunk árnyékolásról! Sok telepen előfordul, hogy a kriptosporidium-mentesítés jegyében lebetonozzák a borjúplaccot, mondván, azon a MilkTaxi is könnyebben közlekedik. Ezzel az a probléma, hogy a beton rengeteg hőt sugároz ki, akár 7-8 Celsius-fokkal is növeli a hőmérsékletet a Steinmannokban. Ha betonozunk, akkor az árnyékolásra is fokozott figyelmet kell fordítani, hogy a borjak nyáron ne legyenek folyamatosan hőstressznek kitéve. Növendékistállók esetében biztosítsunk megfelelő ventilációt, hogy ne érjen el kritikus szintet az ammónia- és a porkoncentráció, és ne zsúfoljunk beléjük túl népes állományt, mert akkor is borítékolható, hogy az állatok nem érik el a tőlük várt életteljesítményt.

A takarmányozás mindig ugyanakkor történjen, semmiképpen ne ad hoc alapon, mert az is folyamatos stresszt okoz az állatoknak. Itatókból legyen elegendő és biztosítsuk a folyamatos vízhez jutást.

Végül a vakcinázás! Egy borjú vakcinázása körülbelül 3-4 ezer forintba kerül. Ha meg tudjuk előzni vele a BRDC-t, és ha kiszámoljuk a tejtermelésbeli különbséget, kiderül: azokkal az állatokkal együtt, amiket a vakcinázással megmenthettünk volna, ez a költség elhanyagolható. Figyeljünk oda, amikor vakcinázunk, hogy maximális immunválaszt érjünk el. Ne vakcinázzunk más kezeléssel együtt, mert akkor az állat immunrendszere nem tud teljes értékű reakciót adni rá.

„Borjúkorban dől el a tehénkori egészség!”

Genetikai potenciáljuk maximális kihasználásához a borjak felnevelése során biztosítsunk nekik megfelelő környezetet és megfelelő takarmányt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Eurofins Vetcontrol

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.