Back to top

Kína újranyitása kis haszonnal jár a helyi baromfiiparnak

A kínai csirketermelők csekély azonnali haszonra tesznek szert azzal, hogy a kelet-ázsiai ország gazdasága újranyílik, de a beruházások a jövőt célozzák.

Fotó: pixabay.com
A kínai gazdaság újranyitása tavaly év végén a hazai gazdasági élénküléshez vezet a Swiss Re Institute kutatóintézet szerint. Ez az újjáéledést a hazai szolgáltatások, például a vendéglátás fellendülése vezeti majd.

A felfutás ellenére a legfrissebb jelentések arra utalnak, hogy a baromfitermelés nem feltétlenül profitál úgy ebből a változásból, ahogy számították.

A genetika beszerzési nehézségei, illetve a csirke az országon belüli értékesítésében tapasztalható változások miatt az idei kibocsátás nagyjából hasonló lesz a 2021-eshez.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) külföldi mezőgazdasággal foglalkozó szolgálata (Foreign Agriculture Service (FAS) jelentése szerint, az idei kínai csirketermelés eléri a 14,3 millió tonnát. A fehér tollú madarak termelése enyhén növekszik, míg a sárga tollú madaraké csökken.

Míg a fehér tollú madarak iránti kereslet, illetve a termelés emelkedhet, a gyártókat a folyamatosan visszafogják a genetika behozatalára vonatkozó korlátozások. A kínai baromfiipar nagymértékben függ az importált genetikától, de tavaly több jelentős exportáló ország jelentette magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) járvány kitörését, ami akadályozza az exportjukat.

Az ezekből az országokból származó kínai import tavaly közel 60%-kal csökkent, míg az import Új-Zélandról 85%-ot esett.

Ami a sárga tollú ágazatot illeti, bár egyes nagy termelők továbbra is nyereséget érnek el, ez állítólag nem elég a kis- és középvállalkozások által jelentett veszteségek leküzdésére, amelyek az év előrehaladásával továbbra is kilépnek a piacról. A sárga tollú szektort különösképpen az élő madárpiacok bezárása érintette és az, hogy ebből következően a fogyasztók áttértek a levágott/hűtött termékekre.

Fogyasztás

Az előrejelzések szerint az idei fogyasztás eléri a 14,4-et millió tonnát, amelyet ellátási nehézségek hátráltatnak.

A csirkehús árának emelkedése azonban arra ösztönzött néhány termelőt, hogy új, vertikálisan integrált létesítményekbe fektessenek be. Számos ilyen várhatóan még ebben az évben megjelenik.

A fehér tollú madarak fogyasztása várható növekszik az iskolákban, céges étkezdékben, szállodákban, a vendéglátásban, gyorséttermekben válaszul a COVID-19 korlátozások feloldására és az importvizsgálati követelményekre. Azonban az ágazat fellendülése fokozatos lesz.

Fotó: pixabay.com

Baromfiimport és -export

A csirkehús behozatala a csirkeláb kivételével várhatóan enyhén csökken 2023 során – 630 000 tonna körül alakul majd. Az USDA FAS szerint a csökkenés egyik oka az Egyesült Államokra vonatkozó madárinfluenza miatt elrendelt korlátozás.

Az import valószínűleg tovább növekszik különösen azok az országokból, amelyek mentesek a madárinfluenzátó, mint Brazília. A brazil import azonban a dömpingellenes intézkedések hatálya alá tartozik.

Ami a tengerentúli értékesítést illeti, Kína csirkehúsexportja az előrejelzések szerint eléri az 555 ezer tonnát, például a Hongkongból és Japánból jelentkező a piaci igények miatt. Az ezekre a piacokra irányuló exportban a tovább feldolgozott és nagyobb hozzáadott értékű termékek dominálnak.

Forrás: 
Wattpoultry International 2023 április

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Villanypásztor legelőre és kiskertbe is

A Déli Farm Kft. a hobbiállattartóktól a legnagyobb mezőgazdasági termelőkig mindenkinek kínál egyénre, gazdaságra szabott megoldásokat. Csak a haszonállat tartáshoz kapcsolódó termékeik is több, mint tízezret számlálnak, de ez nem meglepő, hisz állatfajonként is több eltérő tartástechnológia létezik.

A látogatók előtt született tevecsikó a Szegedi Vadasparkban

Április elején igazi különlegességben lehetett része a Szegedi Vadaspark látogatóinak, élőben követhették nyomon egy tevecsikó születését, a kis csődör azóta megerősödött, szépen beilleszkedett a felnőttek közé - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató szerdán az MTI-t.

Természetes megoldások bolhák ellen

A bolhák igazán bosszantó kis teremtmények, parazita módjára élősködnek, betegségeket terjesztenek, rendkívül irritáló nyáluk egyeseknél kellemetlenül viszkető, hólyagos kiütéseket okoz. Mit lehet felhozni mentségükre? Semmit.