Back to top

Megalakult a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

31 taggal megalakult a hazai precíziós állattartás fejlesztését célul kitűző egyesület. A civil szervezet alapítói állattenyésztési szakemberek, állattartók, kutatók, és az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a cégek, köztük kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. is.

Március 31-én 10 óra 31 perckor egyhangúlag szavazta meg a 31 alapító tag, hogy létrehozza hazánk kifejezetten az állattartás és -tenyésztés területén működő precíziós gazdálkodást népszerűsítő egyesületét.

A Magyarorszáűgi Precíziós Állattartásért Egyesület alapítói
A Magyarorszáűgi Precíziós Állattartásért Egyesület alapítói
Fotó: MAPÁE/Biszkup Miklós

Az új civil szervezet alapvető célja, hogy a hazai állattartáshoz kapcsolódó valamennyi szereplőt összehozza a közös cél érdekében: hogy minél többet, minél jobb minőségben, minél olcsóbban előállítani a fogyasztói igényeknek megfelelően úgy, hogy az tartósan, folyamatosan és egyenletesen elérhető legyen, és közben az élhető környezetünk is megmaradjon.

Az alakuló közgyűlésen az egyesület elnökének dr. Pajor Gábort választották, alelnököknek Angyalné dr. Alexy Mártát és dr. Borbély Csabát, elnökségi tagoknak pedig dr. Hejel Pétert, dr. Mezőszentgyörgyi Dávidot és dr. Wekerle Lászlót.

Fotó: MAPÁE/Biszkup Miklós
Az ülést követően az elnök a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta, hogy az alapítók hisznek abban, hogy a célok eléréséhez a precíziós állattartási megoldások nélkülözhetetlenek. Erre számtalan, gazdaságossági számításokkal alátámasztott hazai gyakorlati példa is van.

A mi feladatunk megtalálni azokat a közös pontokat ebben a bonyolult folyamatban az egyes résztvevők között, amelyek révén olyan megoldások alakulnak ki, amelyek a folyamat egészének optimális működését biztosítják.

Magyarul, valakinek át kell látnia a folyamatokat, azok távolhatásait és lehet, hogy három lépcsőfokkal korábban kell olyan változtatást eszközölni, hogy a végeredmény mindenki megelégedésére szolgáljon az állatoktól kezdve a fogyasztókig – fogalmazott Pajor Gábor.

Az egyesület tagjai közé várja az állattartással kapcsolatban álló szakterületek képviselőit, azaz gazdálkodókat, takarmányellátókat, tartástechnológia-, oltóanyag és gyógyszergyártókat, tenyészanyag-ellátókat, kereskedőket, értékesítőket, valamint oktatási és kutatási intézményeket, illetve munkatársaikat. A civil szervezet célja, hogy valamennyi ágazati szereplő megfelelő információkkal rendelkezzék, releváns szaktanácsokat és képzéseket kapjon az egyesülettől, hogy mielőbb és minél többen adatalapú gazdálkodást folytassanak a magyar állattartásban és -tenyésztésben.

Fotó: MAPÁE/Biszkup Miklós

Kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. nem véletlenül van az alapítók sorában. Sári Enikő ügyvezető szerint szaklapjainkban, és online felületeinken igyekszünk olvasóinkat megismertetni a ma legújabb, sőt a jövő technológiáival is.

Elkötelezettek vagyunk a magyar agrárium fejlődése mellett és látjuk, hogy az ágazat megújulása, 21. századi fejlődése elképzelhetetlen a precíziós technológiák nélkül. Úgy látjuk, ez különösen az állattenyésztésre igaz, ahol a gazdálkodók a hatékonyság javítása mellett elsősorban munkaerőgondokkal küzdenek.

- mondta Sári Enikő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

A falusi élet

Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel nyílt meg május 20-án a Szőnyi István Emlékmúzeum kétrészes kiállítássorozatának első tárlata Zebegényben.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Villanypásztor legelőre és kiskertbe is

A Déli Farm Kft. a hobbiállattartóktól a legnagyobb mezőgazdasági termelőkig mindenkinek kínál egyénre, gazdaságra szabott megoldásokat. Csak a haszonállat tartáshoz kapcsolódó termékeik is több, mint tízezret számlálnak, de ez nem meglepő, hisz állatfajonként is több eltérő tartástechnológia létezik.