Back to top

Méregtelenítés?! - Szükséges, vagy csak marketing fogás?

A testbe nap mint nap bekerülnek nem oda illő anyagok, de számos mérgező anyag keletkezik a helytelenül lezajló emésztés közben is. Szervezetünk többnyire fel van készülve a salakanyagok hatékony eltávolítására. Összehangolt, több szinten zajló munkamegosztásban törekszik fenntartani az egészséges egyensúlyát, és elvégezni a tisztogatást.

A tényleges méregtelenítést a májunk végzi. Különleges, sziszifuszi munka ez, ami rengeteg erőforrást és a mai feltételek mellett hatalmas raktárat igényel. Azonban az általa hatástalanított, „becsomagolt” méreganyagok eltávolításában más szervek is részt vesznek. Jól ki van ez találva, amihez a többi szervrendszer akkor tud megfelelően hozzájárulni, ha ők is egészségesek, jól érzik magukat és nincsenek túlterhelve.

A máj a testünk egyetlen méregtelenítésre szakosodott szerve, és mi tagadás manapság fokozottan kijárna részére a támogatás és a jobb bánásmód. Neki kell kiszűri a vérből a méreganyagokat, aztán semlegesíteni és átalakítani, hogy könnyen eltávolíthatók legyenek. A máj tisztítása rendkívül fontos azért, hogy képes legyen tökéletesen elvégezni a feladatait.

Jótékony hatásúak a májra többek között a nyers gyümölcsök, a zöld leveles zöldségek, a máriatövis, az articsóka, a gyermekláncfű, a mezei katáng, a kurkuma és a gyömbér.

Fotó: Pixabay
A vese kiválaszt gyenge savakat is, de elsősorban az erős savakra szakosodott. Savkiürítő kapacitása korlátozott, de a nagyobb hatásfokon működő vese több savat képes kiválasztani. A veseműködést a vízbevitel megnövelésével és a vízhajtó hatású gyógynövények fogyasztásával stimulálhatjuk. Néhány példa közülük: fekete ribizli levél, articsókalevél, mezei zsurló, aranyvessző, nagy csalán.

A bőr több mint 2 millió verejtékmirigye szintén jelentős szerephez jut az erős savak kiürítésében. A vérből kiszűrt savak és méreganyagok vízben oldva jutnak a bőr felszínére. Naponta akár 1 kg méreganyag is kiürülhet a bőrön keresztül. Fontos ellenőrizni, hogy miket kenünk közvetlenül a bőrünkre, mert azon túl, hogy egészségre ártalmas anyagokat tartalmazhatnak, eltorlaszolhatjuk velük a pórusokat és a verejtékmirigyeket, ezáltal gátoljuk a bőrön keresztüli tisztulási folyamatot. A verejtékezés mennyiségét növeli az intenzív testmozgás, a szaunázás és a forró fürdő.

Intenzív mozgás során akár 1 deciliternyi verejték is távozhat óránként, szaunázás esetében ez még sokkal több is lehet. A bőr munkáját támogathatjuk a következő növényekből készült gyógyteákkal: fekete bodza, hársfa, vadárvácska.

A nyirokrendszer sem tétlenkedik, kiöblíti a nemkívánatos vegyületeket. Viszont ha rossz a vérkeringésünk a méreganyagok a kelleténél tovább maradnak a szervezetben. Támogatni az olyan finom mozgásfajtákkal tudjuk, mint a jóga, továbbá segít a váltott hőmérsékletű vízzel történő zuhanyozás, a bőr száraz kefélése és a mély légzés. A gyógynövények közül például az ánizs, az aranyvessző, a cickafark, a csalán és a gyermekláncfű van kedvező hatással a tisztítására.

A tüdő ellátja a szöveteket az illékony savak oxidálásához szükséges oxigénnel és a légzés útján eltávolítja a savakat. Az alapos, mély légzés elengedhetetlen a savas salakanyagok kiválasztódásához. Egy friss levegőn tett séta közömbösítheti a „levegőtlen”, oxigénhiányos irodában töltött órák savasító hatását.

A tüdőtisztítást serkenthetjük bodzával, hársfával, kakukkfűvel, édesköménnyel és tüdőfűvel.

A bodzavirág is gyógyhatású
A bodzavirág is gyógyhatású
A bélrendszer működését és tisztulását stimulálhatjuk a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben található rostokkal. Ezek a bélfal idegvégződéseit ingerelve elősegítik a béltartalom kiürülését, illetve gondoskodnak a mikrobiomunk kicsiny lényeinek táplálásáról. Nem igazán szerencsés ugyanis, ha lelassul a perisztaltika és ezért túl sokáig kénytelen időzni bennünk a béltartalom, mert ez mérgeződéses reakciókat válthat ki.

Életmódunktól, élőhelyünktől, szokásainktól függően naponta többszáz, akár többezer káros anyaggal kerülhetünk fizikai kontaktusba. Létszükséglet, hogy felgyorsítsuk ezeknek a vegyületeknek a méregtelenítését és eltávolítását.

Visszatérve a címre: méregtelenítenünk nem szükséges, hiszen az előbb felsorolt szerveink és biológiai folyamataink megoldják ezt – ha jól működnek. Azonban ezeknek a működését sokféle módon támogathatjuk.

Ide tartozik a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (leginkább víz), a növényi rostokban gazdag táplálkozás, és itt jönnek képbe a gyógynövények is, melyek segíthetjük a szervezet méregtelenítő munkáját. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.