Neuzeller Kloster Brewery, amely több, mint 400 éve foglalkozik sörgyártással a 12. századi kolostor, a Neuzelle Abbey területén és már számos újdonsággal gyarapította a portfólióját, most a porból készült sör ötletével állt elő.

A terméken két évig dolgoztak. A német sörfőző úgy véli, hogy találmánya az év végére piacra kerülhet.
Ez segít csökkenteni a szállítási költségeket és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást.
- Németországban a CO2-kibocsátás 3-5 százalékát lehetne megtakarítani. Ha pedig globálisan nézzük, akkor ez a szén-dioxid kibocsátás fél százalékát jelentené világszerte - mondta Stefan Fritsche.
Emellett különféle adalékokkal variációkat lehet létrehozni, így például nemcsak láger, hanem sötét kohl és más fajták is készíthetők, sorolja az előnyöket az igazgató.
A sörporgyártó úgy véli, hogy ez a fajta termék idővel kiszorítja majd a hagyományos sörfőzési módszert, segítve a nyersanyagok - köztük a sör összetételének 90 százalékát kitevő víz -, a munkaerő és az energia felhasználásának csökkentését.
Egy részletet azonban még ki kellett dolgozni. A német sörfőzde jelenleg csak alkoholmentes sörport tud gyártani.
Az ital receptjének kidolgozásáért felelős szakemberek azonban határozottan állítják, hogy tudják a megoldást, hogyan lehet a sörporhoz alkoholt hozzáadni, és hamarosan a fogyasztók is élvezhetik ennek a nem mindennapi italnak az alkoholos változatát.
Egyelőre megoszlanak a vélemények a sörporról, sokan nem hisznek abban, hogy a hagyományos sörivókat Németországban meggyőzi-e majd a porból készült sör. Még a gyártók is óvatosak, ezért a terméket először az ázsiai és afrikai piacokon mutatják be. Ha ott sikeres lesz, akkor szélesebb körben bevezetik a hazai piacon is.