Back to top

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A New England Journal of Medicine március 23-i számában megjelent tanulmány szerint a kávé az egészséges egyéneknél nincs összefüggésben a korai pitvari összehúzódásokkal.

A korai pitvari összehúzódások (PAC) a szív két felső kamrájának egyikében kezdődő, az egyenletes szívverést torzító további szívdobbanásokra utalnak. Bár a PAC-k normálisak, és általában nem igényelnek semmilyen kezelést, egyesek azonnal nyugtalanná válnak, amint úgy érzik, hogy a szívverésük "kihagy".

Fotó: pixabay.com

A tanulmány eredményei szerint a kávé nincs összefüggésben a különböző betegségekkel, köztük a szívbetegségekkel, ami jó hír a kávéfogyasztók számára.

Az FDA szerint az egészséges felnőttek nagyjából 400 milligramm koffeint ihatnak naponta. Ez körülbelül négy-öt csésze kávét jelent.

Dr. Gregory Marcus, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kardiológusa és professzora, valamint csapata klinikai kísérletet végzett annak kiderítésére, hogy a kávé kritikusan hat-e a szívműködésre. A fő kutatási kérdés az volt, hogy egy-két csésze kávé megnöveli-e a szívünkben lévő PACS-ok számát. "Mindannyiunknak vannak ilyenek - mondja Marcus. "Ha szívmonitort tennénk valakire, aki az utcán sétál, PAC-okat találnánk".

Bár a PAC-ok általában nem veszélyesek, az időseknél gyakran okozhatnak pitvarfibrillációt, megnövekedett szívdobogást és szédülést idézve elő. Emellett idővel növelheti a szívelégtelenség vagy a stroke kockázatát. Mivel potenciálisan végzetes következményekkel járhat, Marcus azt szerette volna megvizsgálni, hogy a napi kávé befolyásolhatja-e a PAC előfordulását.

A klinikai vizsgálatba 100 egészséges felnőttet gyűjtött össze, akik rendszeresen fogyasztottak kávét, általában napi egy csészével.

A csoport egyik fele továbbra is napi szinten fogyasztott koffeint, míg a másik fele elhagyta azt. A két hét alatt minden résztvevő elektrokardiogram-tapaszt viselt, amely a szív elektromos mozgását rögzítette.

A kutatócsoport megállapította, hogy a résztvevők hasonló PAC-értékeket mutattak a koffeinfogyasztás és a koffeinmentes napokon, 58, illetve 53 - a szív alsó kamráit érintő korai kamrai összehúzódások némileg eltértek. Az egyéneknek átlagosan 154 korai kamrai összehúzódása volt a kávés napokon és 102 a nem kávés napokon. Korábbi tanulmányok szerint a számos korai kamrai összehúzódás növelheti a krónikus szívelégtelenség esélyét.

"A legtöbb embernek naponta körülbelül 100 000 szívdobbanása van" - mondja Dr. David Kao, a Coloradói Egyetem orvosi karának kardiológus professzora, aki nem vett részt a kutatásban.

Azt mondja, hogy a korai kamrai összehúzódások közötti különbség ellenére döntő fontosságú, hogy a teljes képet lássuk.

Elmagyarázza, hogy a résztvevőknél a kávés napokon a szívverések körülbelül 0,15%-a kapcsolódott korai kamrai összehúzódáshoz, míg a kávé nélküli napokon ez az arány 0,1% volt. Összegzése szerint a tanulmány a kávé egészségünkre gyakorolt ártalmatlan hatásait tárja fel.

A kávés napokon a részt vevők aktívabbnak bizonyultak, és minden éjszaka körülbelül 30 perccel kevesebbet aludtak. Ez azt jelenti, hogy ha alvási nehezéségeink vannak, akkor érdemes elkerülni a napi kávéfogyasztást.

Bár a tanulmány szerint napi egy-két csésze kávé nem befolyásolja a szív egészségét, fontos, hogy ismerjük a testünket, és tartózkodjunk a túl sok kávézástól, ha álmatlanság, szorongás és hányinger jeleit mutatjuk.

Forrás: 
healthnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.