Back to top

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Dr. Andrea Maxim, természetgyógyász, valamint Trista Best, dietetikus szerint a tészta és a rántott csirke a legrosszabb ételek, amelyeket vacsorára fogyaszthatunk. A tészták ugyanis gyulladáskeltő összetevőket tartalmaznak, például finomított szénhidrátokat, amelyek végül felerősítik az inzulinrezisztenciát. A rántott csirkét viszont részben hidrogénezett olajokban, vagyis transzzsírokban sütik, ami lelassítja az anyagcserét.

Tészta

A közkedvelt tészták könnyű és kiadós ételek, de közel sem ideális választások diéta idején. Még akkor sem, ha tápanyagokban gazdag szószokkal és fűszernövényekkel tálaljuk, például bazsalikommal (ami az immunitást is erősíti). Maxim felhívja a figyelmet arra, hogy ha búzából készült tésztákról van szó, ezek lelassíthatják az anyagcserét és megakaszthatják a fogyókúrás terveket.

"Bármilyen búzából készült tészta megemelheti az inzulinszintet és könnyebben gyulladást okoz, mint a tészták alternatívái" - magyarázza.

Illusztráció
Illusztráció
A tésztában lévő búza természeténél fogva gyulladáskeltő, emiatt a szervezet nem képes teljes mértékben jól megemészteni - teszi hozzá.

A gyulladás puffadáshoz vezet, ami Maxim szerint vízvisszatartást okozhat. Hasonlóképpen, a szénhidrátok sűrűsége megnöveli az inzulinszintet. Ez pedig megemeli a vércukorszintet, ami még több zsír felhalmozódását okozza.

Ezért a legjobb, ha kerüljük a búzaalapú tésztákat, és ú egészségesebb alternatívákat választunk, például a csicseriborsó tésztát, amelynek magasabb a rost- és fehérjetartalma, valamint az egészséges keményítő tartalma is. Emellett gluténmentes és sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Ezenkívül a csicseriborsóból készült alternatíva laktatóbb, mint a hagyományos tészta, és kevesebb éhségérzetet eredményez a nap későbbi részében.

Rántott csirke

Egy másik népszerű vacsora, amely lassíthatja az anyagcserét és növelheti az inzulinrezisztenciát, a rántott csirke. Akár egy gyorsétteremben vesszük, akár otthon készítjük el, nem tagadható, hogy a rántott csirke nem éppen diétabarát fogás. Ha azon kapjuk magunkat, hogy minden nap ezt az ételt fogyasztjuk, akkor a későbbiekben számos egészségügyi komplikáció kockázatának tehetjük ki magunkat.

Ennek oka a csirke sütéséhez használt összetevőkben rejlik.

Illusztráció
Illusztráció
"A rántott csirkét gyakran nagy mennyiségű egészségtelen zsírokkal és feldolgozott összetevőkkel készítik" - mondja Best. Az egyik legkárosabb összetevő a sütéshez használt olaj. "Amikor a csirkét olajban sütik, magába szívja az olajat, és a hő hatására káros vegyületek képződhetnek" - figyelmeztet Best. Majd hozzáteszi, hogy ezeket a vegyületeket összefüggésbe hozták olyan krónikus betegségekkel, mint a szívbetegségek és a rák. Valamint sokkal kisebb mértékben az anyagcserét is leállíthatja.

"Sok rántott csirke recept és gyorséttermi opció elkészítésének központi lépése a hús lisztbe vagy kenyérmorzsába forgatása, ezek az alapanyagok pedig gyakran finomított gabonafélékből készülnek" - mutat rá Best. Ezek a finomított szénhidrátok hasonlók a tésztákban találhatókhoz, amelyeket szinte minden rostjuktól és tápanyaguktól megfosztottak, így szinte semmilyen tápértéket nem nyújtanak, ellenben tele vannak kalóriával. Ezt nevezi a fogyókúrás világ "üres kalóriáknak".

Best megjegyzi, hogy a finomított szénhidrátok gyors vércukorszint-emelkedést is okozhatnak.

"Ez hozzájárulhat a gyulladáshoz és az inzulinrezisztenciához, amelyek a krónikus betegségek kockázati tényezői" - mondja. A rántott csirke helyett próbáljunk meg elkészíteni roston sütve a csirkehúst, vagy akár légsütőben is kipróbálhatjuk!

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.