0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Első ízben rendezik meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót

A MATE Georgikon Campusa 2023. május 11-14. között első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót, röviden a KATT-ot. A négynapos rendezvényt azzal a céllal hívták életre, hogy megerősítsék a Georgikon Campus tudományos, sport és turisztikai szerepét, a programokban pedig ötvözzék a mélyen gyökerező Festetics-hagyományokat az agrárium 21. századi vívmányaival.

A programot dróntechnológiai bemutató, lovaskocsikázás, borkóstolási lehetőség, keszthelyi burgonyából történő főzőverseny és sportprogramok is színesítik az időjárási körülmények függvényében, sőt az Ízek utcájában a térség termelőivel is találkozhatnak.

Dr. Gyuricza Csaba rektor, a KATT fővédnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta,

a helyi tradíciókra építve, de az agráriumban tapasztalható robbanásszerű fejlődést adaptálva kívánják fejleszteni a MATE Georgikon Campusát annak érdekében, hogy a magyar vidék számára helyben biztosítsák az agrárszakember-utánpótlást.

Ezzel egyidőben ugyanakkor az egyetem nyitni kíván a város és a térség felé is, erős szálakkal összefogva a lovas, a gasztro- és a borturizmust, melynek fontos mérföldköve az idén első ízben megrendezett Keszthelyi Agroturisztikai Találkozó.

Mindez kiválóan beleillik abba a fejlődési pályába, amelyre az elmúlt két évben lépett a Georgikon, miután a MATE megalapításával megvalósult a hazai agrár-felsőoktatás eddigi legnagyobb integrációja. Azóta a keszthelyi campuson több száz millió forint értékben valósultak meg beruházások, lényegesen javultak a felvételi számok és a Georgikon történetében először a MATE intézményrendszerében került a 151-200. helyre a QS 2023-as agrártudományi rangsorában.

Manninger Jenő, a város polgármestere kiemelte, hogy

Keszthely egy olyan Balaton parti egyetemi város, ahol a Festetics-hagyománynak jelentősége van, és ez nemcsak a múltra vonatkozik, hanem a jövőre nézve is stratégiai fontosságú.

A most megvalósuló találkozó pedig egy olyan új szál, amely lehetőséget teremt a város és az egyetem közti kapcsolatok további elmélyítésére.

Mint elhangzott, a KATT keretében megrendezik a Zöld Szív Középiskolás Versenyt is, melyre az ország minden részéből érkeznek diákok, hogy összemérjék tudásukat a high-tech agrárium, a természettudományok és a vidékfejlesztés vonatkozásában.

További részletek: katt.uni-mate.hu

Forrás: MATE közlemény