0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Természetes anyag a meztelencsigák ellen

A meztelencsigák bámulatos tempóban képesek károsítani a növényeket, különösen tavasszal a lágyszárúak palántáit. Egy-egy nagyobb csigainvázió sok ezer forintnyi kárt is okozhat a kertben. Az ellenük széles körben használt növényvédő szerek hatékonyak, azonban ezekkel mindig óvatosan kell bánnunk, mert nemcsak a csigákra ártalmasak, hanem környezetünk más élőlényeire is, így például a csigákkal táplálkozó állatokra.

Pénzes Béla, a MATE Növényvédelmi Intézete alá tartozó Rovartani Tanszék professor emeritusa végezte a csigák tejsavóval történő csapdázási kísérleteit Rákóczy György gyermekorvos nagy-britanniai megfigyeléseiből kiindulva. A vizsgálatokból kiderült, hogy a tejiparban melléktermékként keletkező savót nagyon kedvelik a meztelencsigák, így csaliként használva kiválóan alkalmas a csapdába ejtésükre. Mint megtudtuk, még a közismert csigacsapdázó anyagnál, a sörnél is hatékonyabb.

A kísérleteket saját készítésű tejsavóval végezték, amit különböző márkájú tejekből a túrókészítés során nyertek, és az eredmények magukért beszéltek.

A puhatestűeket a növények közé talajba süllyesztett, savóval félig töltött műanyag edényekben tudjuk csapdába ejteni. Olyan helyre rakjuk a tálakat, ahol a közelben nagyobb termetű lágyszárúak nőnek, vagy gyomos terület mellé, mert nappal ott találnak menedéket a kártevők. Az éjjel aktív meztelencsigák tömegesen gyűlnek a savóval töltött edényekbe, és nem képesek elhagyni a csapdát. Az elpusztult csigákat két-háromnaponta távolítsuk el, és pótoljuk az elpárolgott tejsavót. Április elején, közepén jönnek elő az áttelelt meztelencsigák, kártételük csapadékos időben súlyosabb.

A módszert elsősorban a házikertekben zöldségféléket és dísznövényeket, illetve szamócát termesztő kerttulajdonosoknak ajánlják a MATE szakemberei.

A tejsavóval semminemű kárt nem teszünk kertünkben, további előnye pedig, hogy kereskedelmi forgalomban hozzáférhető, de tej és citromlé segítségével akár otthon is könnyen elkészíthető.

Hazánkban 26 házatlancsigafaj található, sokuk nem kártékony, sőt jelentős szerepet tölt be környezetünkben. Egyesek fontos tagjai a táplálékláncnak, spórákat és magvakat terjesztenek, és növelik a talaj humusztartalmát, ezért közülük sok faj védett, egyebek között a kék meztelencsiga. A kertünkbe tolakodó kártékony fajoktól azonban, ahogy azt a MATE kísérletei is bizonyították, a tejsavós csapdázással egyszerűen, hatékonyan és környezetbarát módon tudunk megszabadulni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet