0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vizsgáznak a borosgazdák a 42. Országos Borversenyen

Május 17-én és 18-án Budapesten zajlik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szervezésében a 42. Országos Borverseny. Az ország mind a 22 borvidékéről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával.

A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.

A 2023-as OBV fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnöke pedig Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Országos Borverseny Szervező Bizottságának elnöke nyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az Országos Borverseny meghatározó szerepét, rangját a hazai bormustrák között jól bizonyítja az a tény, hogy a tavalyi évhez képes megint több, mint 10 százalékkal nőtt a nevezett tételek száma és ez a növekvő tendencia már évek óta megfigyelhető.

„Egészséges megmérettetés borász és borász között” hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős államtitkára megnyitó beszédében. A szakember az OBV kapcsán kiemelte: „Nagy hagyományai vannak Magyarországon a bormustráknak, ami azért is fontos, mert óriási túlkínálat van a piacon, ez pedig segíti a fogyasztót az eligazodásban. A verseny mögött a hitelességet maga a HNT, a HNT szakmaisága és a mögötte lévő történelmi alapok adják.” Ebben a versenyben csúcsosodik ki az elmúlt hónapok vagy évek munkája. A befektetett energia egy pohár borban mutatkozik meg.

Az Országos Borverseny jelentőségét hangsúlyozva Feldman Zsolt kiemelte:

Magyarország az Európai Unió 7. legnagyobb bortermelő országa. A HNT mintegy 30 ezer szőlőtermesztéssel, illetve bortermeléssel foglalkozó magánszemélyt, illetve vállalkozást tart nyilván,

a bortermelés pedig – a sokéves átlagot figyelembe véve – 3-3,5 millió hektoliter között alakul. A hazai borszeretők közel háromnegyede egyáltalán nem iszik külföldi bort, amelynek aránya az összfogyasztás 10 százalékát sem teszi ki. A jelentős kínálatban mindenki számára szükség van az eligazításra, a borászoknak pedig például az egy-egy versenyen megszerezhető visszajelzésre.

Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a 42. Országos Borverseny védnöke köszöntőjében a szakmai összefogás fontosságát hangsúlyozta és az Országos Borverseny kapcsán elmondta:

„Nem csupán a dicsőségért, az elismerésért folyik a versengés, hanem egyúttal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által megvalósítandó hazai és nemzetközi promóciós eseményeken résztvevő borászatok kiválasztásának alapját is itt biztosítják.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu