0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Akár egy évig is kitarthat a tojáshiány az Egyesült Királyságban

A növekvő költségek közepette a gazdák nem kaptak több pénzt a tojásért, így volt, aki abbahagyta a termelést, mások egyszerűen nem népesítették be az ólakat újabb tojóállománnyal. Az árak kezdenek normalizálódni, azonban közel egy év kell ahhoz, hogy a most keltetett csibék felnőjenek és tojni kezdjenek.

A BBC-nek nyilatkozó Llyr Jones 32 ezres állományával a Tesco-nak szállít tojást. Elmondása szerint tavaly csak a takarmány költsége havi 30 ezer fontról (kb. 12,7 millió forint) 50 ezerre (kb. 21,2 millió forint) nőtt, köszönhetően az ukrajnai háborúnak – mivel innen származik a baromfik etetésére használt kukorica jelentős része. Jones elmondása alapján nem csak ez, hanem a növekvő energiaárak, a madárinfluenza, és a fogyasztók ketreces tartással szembeni ellenszenve is új akadályokat gördít a gazdálkodók elé. Ehhez jött még, hogy

a szupermarket láncok nem voltak hajlandók többet fizetni a tojásért a gazdálkodóknak, ami miatt sokan egyszerűen felhagytak a termeléssel, vagy nem töltötték fel újra a tojóállományukat.

Most, hogy a tojás felvásárlási ára valamelyest emelkedett, miközben költségeik normalizálódni látszanak, a gazdák lassan visszakapják a tavaly elvesztett pénzüket. Azonban akik most rendelték meg a tyúkállományukat, nyolc hónapot kell várniuk rá, hogy az állatok megérkezzenek, és újabb két hónapba telik, mire azok tojni fognak. Ezért Jones szerint a lakosság kénytelen türelemmel várni, amíg a gazdák újra elég tojást tudnak majd előállítani.

A másik változás, hogy a megszokott barna színű tojások helyett egyre több a fehér héjú. A gazdák tudatos döntése, hogy fehér tyúkokkal népesítettek újra, melyek többet tojnak, mint a barna társaik. Jones azonban rámutatott, hogy ez nem befolyásolja sem a minőséget, sem az ízt.

A tojáshiányra az is rátesz még egy lapáttal, hogy egyre nő a tojásfogyasztás az Egyesült Királyságban: nagyjából évi 3 százalékkal. Ennek oka, hogy az egyre növekvő megélhetési költségek közepette a tojás még mindig az egyik legolcsóbb fehérjeforrás.

A szigetország Környezetvédelmi, Élelmiszeripari és Vidékfejlesztési Minisztériumának (DEFRA) adatai szerint az elmúlt három hónapban 2,9 százalékkal csökkent a belföldi tojástermelés, ami az adatgyűjtés óta a legalacsonyabb érték: 121 millió tucat. 2022 első hónapjához viszonyítva már ez már 24,6 százalékos csökkenést jelent, miközben ugyanezen időszakot tekintve 11 százalékkal nőtt a tojásimport. Geraint Hughes, a Lafan Consulting mezőgazdasági élelmiszeripari tanácsadója szerint jól látszik, hogy mennyire rugalmatlanul reagálnak a boltláncok a hirtelen költségnövekedésre.

„Több évtizeden át kis inflációs nyomás nehezedett az élelmiszeriparra, ami lehetővé tette a szupermarketek számára a 12 hónapos szerződések kötését. Nos, a mostani hirtelen költségnövekedés azt jelenti, hogy valójában pár nap vagy hét alatt kellene reagálniuk ezekre a hirtelen ingadozásokra.”

Hughes arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyik megoldás erre a problémára az olyan irányelvek elfogadása, mely a helyi termékek vásárlását népszerűsíti a fogyasztók körében.

Forrás: BBC