0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A gépesítés a nehézségek ellenére sem állt le

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének éves közgyűlésén az állami és uniós beruházási források mellett az utánpótlás-nevelés fontosságát hangsúlyozták. A szövetség közgyűlése jó alkalom volt az ágazat legjobbjainak a díjazására is.

Technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban, amit az is mutat, hogy 2022-ben 686,2 milliárd forintot költöttek fejlesztésre a gazdálkodók, 6,6 százalékkal többet, mint 2021-ben, mondta Feldman Zsolt, az agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a MEGFOSZ közgyűlésén.

Tavaly 226 milliárd forint támogatást kaptak mezőgazdasági beruházásra a gazdálkodók.

Az államtitkár hozzátette, hogy 50 százalékos társfinanszírozást számolva ez mintegy 452 milliárd forint értékű beruházáshoz járult hozzá. A beruházások változatlan áron számolt értéke 2010 és 2022 között 80,8 százalékkal nőtt, ami hozzájárult az ágazat termelékenységének és nemzetközi versenyképességének javulásához.

Az államtitkár elmondta, hogy a fejlesztéseken belül a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikus nő, és hogy a nehézségek ellenére 2022-ben újabb rekordot döntött. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 65 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi értékesítést. Alkatrészre 80 milliárd forintot fordítottak, ami 12 százalékos növekedés. Feldman Zsolt kiemelte, hogy

a mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepet játszott a Vidékfejlesztési Program, mert a precíziós gazdálkodásra való átállást támogató pályázatnak köszönhetően jelentősen nőtt a precíziós gazdálkodásra alkalmas erőgépek kereslete: a traktoroké, a kombájnoké, a permetezőké, a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközöké.

A digitális megoldások és az intelligens technológiák elterjedése az adatelemzés használatával segítik a gazdálkodók munkáját, mondta Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke.

A fejlett technológiájú gépek működtetéséhez szakemberekre van szükség, mert nélkülük akár milliós nagyságrendű károk következhetnek be.

Ezért az ilyen jellegű szaktanácsadásnak és tudásátadásnak nemhogy nagy a jelentősége, hanem feltétlenül szükségesek. Kiemelte, hogy a MEGFOSZ élen jár az innovatív megoldások széles körű megismertetésében és elterjesztésében, továbbá kitért az agrárkamara és a MEGFOSZ szoros együttműködésére, aminek a NAK Szántóföldi Napok a „zászlóshajója”.

Komiljovics Márk, az Euroleasing Zrt. mezőgazdasági gép- és eszközfinanszírozási üzletágának vezetője a Legyél Te is agrárgépész! program sikeréről számolt be a közgyűlésen. Mint mondta, a kizárólagos együttműködés keretében az agrárgépész szakma megismertetése mellett pénzügyi tudatossággal is segítenek felvértezni a fiatalokat. Elmondta továbbá, hogy

a lízingpiac rekordévet zárt: 2021-ben az egész éves piac 108,8 milliárdot jelentett új kihelyezésben, ami 2022-ben 132 milliárd forintra nőtt, vagyis körülbelül 21–22 százalékkal bővült.

A 2023 első negyedévére vonatkozó adatok továbbra is növekvő trendet mutatnak, bár a szakember szerint az idei első negyedévi kihelyezések inkább még tavalyról áthozott ügyletek. Az újak aránya csökkenő tendenciát mutat.

Az előadásokat követően a szervezet 2022-es beszámolóit egyhangúlag elfogadta az éves közgyűlés, majd átadták a MEGFOSZ szakmai díjait.

A MEGFOSZ „Életpályamű” díjával ismerték el Horváth Benedek, a Busa Bt. ügyvezetőjének munkásságát, aki 1971-ben végzett gépészmérnökként a gödöllői egyetemen, majd a Mezőgépnél dolgozott sorközművelő-specialistaként. A nevéhez fűződik a KSMK, a ZSMK és a CSMK kultivátorok megalkotása, valamint ő jegyzi Magyarországon a legtöbb hatályos talajművelő-szabadalmat. Az 1980-as években alkotta meg az első automata sorontartóval ellátott sorközművelő kultivátort, és ő a forgókapa feltalálója, aminek nemzetközi szabadalma ma is érvényes. Az 1990-es évek óta saját cégét vezeti, igazi alkotó szellem. Még mindig aktívan alkot és fejleszt.

A „Fiatalok a szakmáért” díjat Steinhauser Tamás, az Axiál Kft. munkatársának ítélték oda. A fiatal szakember a Szent István Egyetemen, Gödöllőn szerzett diplomát, legkedvesebb mezőgazdasági eszköze a kombájn. Elkötelezettsége és szakmai kiválósága egyaránt példaértékű. Fiatalok és más érdeklődők széles körét elérik inspiráló videói, amik megmutatják, milyen szép és izgalmas a mezőgazdasági gépek világa.

A „2022. év legaktívabb MEGFOSZ tagja” díjat Vozár László, az Alfa-Gép Kft. munkatársa kapta, aki 2019 óta oszlopos tagja a békéscsabai Alfa-Gép szakmai csapatának üzletkötőként. Több száz külföldi kiállítás megszervezésében vett részt, egyszerre támogatva szakmáját és a MEGFOSZ munkáját. „Olyan személy, aki mindig hű értékeihez, elkötelezett az általa választott szakma iránt, valamint mindig arra törekedett, hogy az élet minden területén magas színvonalat nyújtson” – hangzott el a méltatásában.

A díjak átadása mellett a MEGFOSZ köszönetet mondott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek, és az ott dolgozó kollégáknak, akik jelentős támogatást nyújtottak számukra az évek során. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum kiemelkedően sokat segít rendezvényeik megszervezésében. A MEGFOSZ vezetősége, operatív dolgozói és tagsága megköszönte Hencz Károlynak a több éves együttműködést és segítséget, amit a szövetségnek és a szakmúzeumnak nyújtott az évek során, amíg igazgató volt. Munkásságáért a MEGFOSZ kiemelt együttműködő partneri elismerését vehette át.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/MEGFOSZ