0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az állatkerti elefántok kedvelik a látogatókat

Az állatkertekről általában véve megoszlik az emberek véleménye. Egyesek szerint börtön az állatok számára, azonban azt is látnunk kell, hogy a természetes élőhelyek visszaszorulásával néhány fajnak ez az egyetlen esélye a túlélésre. Most a tudósok azt vizsgálták, hogy a különböző jószágok viselkedésére vajon milyen hatással vannak a látogatók.

A Harper Adams és a Notthingham Trent egyetemek által végzett kutatás azt találta, hogy a látogatók jelenlétében az állatok kevesebb unalomra utaló nem kívánatos viselkedést mutattak, helyette több pozitív, például szociális magatartást figyeltek meg a szakemberek. Ez kimutatható volt a grizzly medvék, jegesmedvék, pingvinek, gepárdok, szerválok, bantengek (egy vadonélő szarvasmarha féle), prérikutyák, és a kakaduk esetében is – írja a BBC.

Azonban más állatok, például az erszényesek, páros és páratlan ujjú patások, hidasgyíkok, sündisznók, struccok és néhány más röpképtelen madár esetében azt találták, hogy rosszul tűrik a látogatók jelenlétét. Az Animals című folyóiratban megjelent tanulmány több, mint 250 fajnál vizsgálta azt, hogyan reagálnak az emberek jelenlétére az állatkertben.

Az elefántoknál azt is megállapították, hogy a látványetetésekkel az állatok többet táplálkoznak, és sokkal aktívabbak is. Ezzel egyidőben amikor nagyobb csoport látogató volt a közelükben, akkor az olyan kényszeres viselkedési formák, melyeket az unalom vált ki belőlük csökkentek.

„Az állatkerti látogatók sokszor azt látják, hogy az állatok nem tudják befolyásolni a környezetüket, ami stresszes lehet számukra, azonban úgy tűnik, néhány faj remekül alkalmazkodott a látogatók jelentette változó körülményekhez” – mondta Dr. Samantha Ward, a Notthingham Trent Egyetem munkatársa. „Sokféle inger érkezhet a látogatók felől, beleértve a zajokat, melyeket keltenek, és a mód, ahogy az állatokkal kapcsolatot teremtenek. Arra jutottunk, hogy a különböző fajok eltérően reagálnak az állatkertbe érkező emberekre – némelyik jól alkalmazkodik ehhez, mások kevésbé.”

A tanulmány alapvetően arra jutott, hogy

a legtöbb faj számára az emberek jelenléte teljesen semleges volt.

„Az állatok reakciói különböző tényezőkhöz köthetőek, és ezeknek a felismerése fontos a jólétük fenntartásának szempontjából” – mutatott rá Dr. Ellen Williams, a Harper Adams Egyetem állatkerti állatok jólétével foglalkozó tudósa. A szakember rámutatott, hogy jó volt látni az elefántoknál és a madaraknál, hogy látogatók jelenlétében a repetitív viselkedési formákat felváltották a kívánatosabb típusok. Sőt,

az is jónak mondható, hogy sok fajnál nem volt változás a viselkedésükben, ami arra enged következtetni, hogy a kifutó kialakítása megfelelő ahhoz, hogy az állatok jobban alkalmazkodjanak a látogatókhoz.
Forrás: BBC