0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Európában a Pireneusi-félsziget kivételével kedvezőek a terméskilátások

Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapján közzétett elemzésben ismertetik, áprilisban Olaszország északnyugati területein megszűnt az aszály. Májusban azonban az átlagosnál jóval csapadékosabb időszak következett, helyenként a sokéves átlag duplája is lehullott, főleg az ország északkeleti és déli részén. Emilia-Romagna tartományban extrém mennyiségű csapadék esett május elején, ami súlyos árvizekhez vezetett, tönkrementek a búza- és árpatáblák.

Romániában és Bulgáriában, az Európai Unió fő napraforgó-termelő országaiban az állományok viszonylag jó állapotban vannak, a talajnedvesség kedvező, de fennáll a kockázata annak, hogy a virágzási időszak már aszályos időszakra esik.

Spanyolországban rendkívül nehéz volt a vetés a tartós aszály miatt, az eredetileg tervezett vetésterület jelentős részén nem tudták elvetni a napraforgót, az állományokat pedig nem öntözik, így a terméskilátások is nagyon gyengék.

Franciaországban és Németországban az állományok jó állapotban vannak, de Görögországban a napraforgó-termelést nagyon sokan befejezték, ugyanis nem éri meg ezzel a növénnyel foglalkozni, mert a költségek magasabbak a hozamnál. Ukrajnában pedig késett a napraforgó vetése az előző évhez képest a gyakori áprilisi csapadék miatt.

Az elemzés szerint a műholdas mérések alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban többek között Spanyolországban, Argentínában, Marokkó térségében, Közép-Ázsiában, de az Egyesült Államok középső vidékein sem.

Itt a szárazsággal küzdő Kansas államban – amely a legnagyobb őszi búzatermelő vidék -, magas, 68 százalék a gyenge vagy nagyon gyenge állapotban lévő állományok aránya.

Kínában az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is rekordmennyiségű termést várnak búzából, ami a becslések szerint eléri a 140 millió tonnát.

Forrás: MTI