0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Párizsban a legmagasabb a hőség okozta halálozási arány Európában

A francia fővárosban nagyobb valószínűséggel halnak meg a magas hőmérséklet következtében, mint 854 másik európai városban. Egy tudományos kutatás szerint a párizsi lakosok más európai városokhoz képest a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve a hőség okozta halálozásra.

A vizsgálatba bevont 854 európai város és városi terület közül a francia fővárosban volt a legmagasabb a hőmérséklet okozta halálozási kockázat minden korcsoportban.

A kutatás – melynek eredményét a Lancet Planet Health tudományos folyóirat publikálta – a nem optimális hőmérsékleti viszonyok miatt bekövetkezett haláleseteket vizsgálta Európa-szerte 2000 januárjától 2019 decemberéig.

A 85 éves és idősebb lakosok körében Párizsban 1,6-szor nagyobb valószínűséggel haltak meg a hőmérséklet-emelkedés miatt, mint máshol.

Ebben a tekintetben a francia fővárost Amszterdam és Zágráb követi.

A jelentés szerint a hőség okozta halálozás Párizsban elsősorban a 2003-as brutális hőhullám miatt emelkedett meg ugrásszerűen, amely különösen súlyosan érintette Franciaországot. A város zöldterületeinek hiánya csak ront a helyzeten.

Az ilyen időjárási események azonban általában véve egyre gyakoribbá válnak az éghajlatváltozás miatt, és a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy csak rosszabbodni fog, ha az emberek és a kormányok nem tesznek drasztikus intézkedéseket.

Párizs azért is különösen veszélyeztetett, mert a város legtöbb háztetője cinkből – egy hőelnyelő fémből – készült, ami fokozza a magas hőmérsékletet az otthonokban.

Bár a hőség okozta halálesetekkel szembeni sebezhetőség az életkorral nő, a szélsőséges hőség minden korcsoportot érint.

Több más jelentés szerint is Párizs túlmelegszik. A metropoliszban 2080-ra évente 34 napon fordulhat elő hőhullám, míg a 2010-es években ez átlagosan évi 14 napon volt.

Egy nemrégiben készült tanulmány arra figyelmeztet, hogy a francia fővárosban az évszázad közepére 50 °C feletti hőmérsékletet is mérhetnek.

Ez arra készteti a politikai döntéshozókat, hogy készüljenek fel az éghajlatváltozás okozta új valósághoz.

Egy új éghajlati helyzetben vagyunk, amitől egyesek már most is szenvednek, és ami egyre rosszabb lesz – figyelmeztetett Alexandre Florentin zöldpárti képviselő még 2022-ben.

A 2003-as hőhullám után elkészített éghajlati cselekvési terv célja, hogy Párizs 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon, és megakadályozzák, hogy hőségszigetté váljon. A frissen publikált jelentés most, a nyár közeledtével  további intézkedéseket sürget a növekvő probléma kezelésére.

Forrás: de.euronews.com