0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

youtube://v/tKx7WGDuzRg

A biológusként végzett, majd kullancsokra specializálódott Szabó Éva tudományos segédmunkatárs ismertette, a kutatóközpontba beérkező kullancsokról minden esetben mikroszkóp-vizsgálatot készítenek, aminek köszönhetően meghatározható a kullancsa fajtája, neme, stádiuma és hogy szívott-e már vért.

Földvári Gábor tudományos főmunkatárs pedig kiemelte,

a kullancsok komoly állategészségügyi problémákat okozhatnak a haszonállatokban, ezért érdemes az állatokat átvizsgálni az esetleges fertőzések elkerülése érdekében.

Mint mondja, a kullancs testből való kiszedése egyszerű: a kullancs szájszervéhez minél közelebb fogjuk össze ujjainkkal vagy egy hegyes csipesszel a vérszívót, és egy határozott mozdulattal tépjük ki a bőrből.

„A kullancsnak sajátos, a szúnyogétól teljesen eltérő vérszívási technikája van. Hosszú ideig szív vért, akár két hétig is. Ebből adódóan bőven van időnk, akár egy nap is, hogy eltávolítsunk a kullancsot a testből anélkül, hogy esetleg valamilyen fertőzést elkapjunk. Ugyanis kórokozók többsége általában megvárja, amíg a vérszívás beindul, hogy utána a testbe bejutva fertőzhessen” – ismertette a szakember.

A babéziózis például az állatokra kifejezetten veszélyes betegség, amit a kullancs terjeszt, miként a krími-kongói vérzéses lázat is, ami pedig könnyen az ember életét követeli.

Itt meg kell még említeni a Lyme-kórt, ami voltaképpen világjárványnak számít, és szintén a kullancs által terjed.

Egyébiránt az Ökológiai Kutatóközpont munkáját segíthetjük a kullancsfigyelo.hu webfelület használatával, amelynek célja, hogy a hazánkba beérkező, de nálunk nem őshonos kullancsfajoknak a felbukkanását lehessen térképezni, megfigyelni. Elsősorban a tőlünk délről, vándormadarakkal érkező Hyalomma kullancs észlelését és terjedését figyelik a szakemberek, ugyanis ez a pókszabású a krími-kongói vérzéses láz terjesztője.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu