0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

A Modiform vállalat saját bevallása szerint úttörő szerepet tölt be a kertészeteknek tervezett újrahasznosítható rendszerek területén. A 7601-es, 7602-es és 7604-es tálcák méretei azonosak, a fogantyúknak és a címkéknek kialakított nyílások mindhárom tálcán ugyanazon a helyen találhatók, a tálcák így tökéletesen illeszkednek a teljesen automatizált termesztéstechnológiákhoz. Ennek eredményeként a gépet nem kell újraállítani egy másik tálcára váltáskor. Ezzel a kertészek sok időt takaríthatnak meg.

Az innovatív tálcák alja ráadásul elmozdítható, így a növények egy egyszerű és gyors mozdulattal kinyomhatók a cellákból.

A 279 × 230 × 65 milliméter méretű növénytálcák Cyclos-tanúsítvánnyal rendelkeznek, újrahasznosított zöld PET-pa­lackokból készülnek, és 100%-ban újra felhasználhatók. A Modiform közleménye szerint a következő két hónapban további három különböző, átlátszó PET-alapú zöld tálcát vezetnek be a piacon, valamint egy ugyancsak 100%-ban újrahasznosítható tálcasorozat tervezésén is dolgoznak.

Az olasz Lazzeri Agricola ARL nemesítő és szaporítóanyag-forgalmazó vállalattal együtt kifejlesztett 66 cellás hőformázott szaporítótálcát kifejezetten a ciklámen igényeinek megfelelően alakították ki. Az üvegházakban a cikláment levegősen helyezik el, ám onnan kikerülve, a szállítás során a növények gyakran túl közel vannak egymáshoz. A Lazzeri ügyvezető igazgatója, Adriano Gobetti ezért olyan megoldást keresett, hogy a növények jobban átvészeljék a szállítást, illetve az ültetés előtti esetleges tárolási időt, mivel sok kertésznek nincs lehetősége rögtön az érkezéskor nagy mennyiségű palántát elültetni.

A vállalat munkatársai több mint egy évig dolgoztak a Modiformmal közösen a megfelelő tálca kialakításán.

A 66 cellás új tálcában a növények bizonyos távolságra vannak egymástól, hogy a levegő és a fény bejuthasson közéjük, így a palánták tovább tárolhatók, ráadásul a kórokozók gyors terjedését is megakadályozzák.

Kiépítették a rendszerét

A TrayC a Modiform és a Landgard termelői szövetkezet közös kezdeményezése, amelyet 2021 elején vezettek be Németországban. A zárt rendszerben szintén 100%-ban újrahasznosított polisztirol (PS) tálcák készülnek. A Landgard a jól felépített rendszerben begyűjti a már használt tálcákat, azokat szétválogatják, tisztítják, és vagy újrahasználják, vagy feldolgozzák. Az egységes anyagösszetétel növeli az újrahasznosítási arányt, maga az újrahasznosítás folyamata is könnyebbé, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik. A rendszer egyébként 2023-tól Olaszországban is működik.

További újdonság a Modiform cég Pristine nevű növénytálcája, amely 100%-ban újrahasznosított polisztirolból (PS) készül, mindenféle színanyag hozzáadása nélkül. Míg korábban a gyártás során kis mennyiségű színadalékot használtak az új tálcák színének beállítására, most mindig az éppen felhasznált újrahasznosított anyag határozza meg a tálca színét. Ennek eredményeként árnyalatbeli eltérések lesznek a különböző gyártási időszakokban elkészülő tálcák között, színük a feketétől a világos- vagy épp sötétszürkéig változhat.

A tálcák továbbra is kiváló minőségben, ugyanazon az áron, de sokkal fenntarthatóbb módon készülnek.

Ráadásul március óta a vállalat a Pristine tálcákat használja a TrayC zárt, a növénytálcák újrahasznosítását szolgáló rendszerben Németországban. A jövőben a Modiform a szaporítótálcák esetében is ugyanezt a modellt szeretné alkalmazni.

A cég tavaly jelentette be, hogy a kertészektől begyűjti, megvásárolja és újrahasznosítja az egyutas szaporítótálcákat is. A kertészeteknek csak regisztrálniuk kell a Modiform weboldalán. A rendszert az elképzelés szerint nemcsak Hollandiában, hanem más európai országokban is szeretnék bevezetni, a begyűjtéshez azonban ekkor szállítási költséget is felszámolnak. A tisztítást követően a tálcákból műanyaggranulátumot készítenek, amelyből újabb tálcákat gyártanak. A vállalat ezzel a kezdeményezéssel is a fenntartható műanyaggyártás irányába kíván lépni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/floraldaily.com/Modiform