0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy bonbonos doboz legendája

Sokunknak lehet gyerekkori emlékképe a ’70-es, ’80-as évekből a nagymama polca, rajta a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás doboz, amely legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett. A Százszorszép bonbon és doboza Monarchia idején keletkezett legendája napjainkig él.

A Százszorszép doboz története, evolúciója évszázadokon, generációkon ível át. Az egykori   polgári kultúra kelléktárában is jellegzetes darabként tündökölt, hiszen ebben az időszakban az esztétikus csomagolás a mindennapok díszleteként funkcionált. Nem csak az ajándék, de a gyógyszer, a kozmetikumok esetében is kulcsszerepet kapott a szép borítás, de legnagyobb kultuszra mégis az édességiparban tett szert.

Magyarországot Stühmer Frigyes emelte csokinagyhatalommá a 19. század végére, ezért Ferenc József császár Koronás Érdemkereszttel méltatta a tevékenységét.

Főként, hogy felesége, Sissi rajongását is elnyerték a csokoládékülönlegességek, melyeknek a külcsínye – különösen később, az 1920-as évektől – a magas minőség ígéretét váltotta valóra. Ekkor léptek ugyanis elő a Stühmer-csomagolások tervezőivé olyan jelentős iparművészek, mint Jeges Ernő, Szirmai Ili, Mallász Gitta, és Lukáts Kató, amivel a Stühmer Csokoládégyár  a magyar csomagolás élvonalába került.

Azt tudni kell, hogy Stühmer Frigyes fiatalon, 46 évesen, 1890-nem halt meg. Halála után a budapesti céget először felesége, Koob Etelka irányította, és később a másodszülött fiú, dr. Stühmer Géza vette át. A Szentkirályi-utcai régi telken ötemeletes gyárépület és székház épült. A vállalat Párizsban elosztó telepet, Abbaziában lerakatot, az ország legtöbb városában fióküzletet tartott fenn. A gyárat 1948-ban államosították, a Stühmer család egy része külföldre menekült és ettől kezdve Budapesti Csokoládégyár-ként működött tovább.

A Százszorszép míves hazai dobozkülönlegessége – ínycsiklandó tartalmával együtt – a Kádár korszakban, az államosítást követően is a piacon maradt.

A technológiai kötöttségekből adódóan meg kellett tartani a doboz formáját – ugyanazon gyártósoron készült a későbbiekben is, de a százszorszép minta metaforikus jelentésétől néhány évtizedre el kellett búcsúzni, ugyanis a virág Szűz Mária könnyeit szimbolizálta. Helyett Gábor Pál 1952-es tervezésű „csemegekosár” logója került a dobozra.

A Százszorszép bonbonok jelenkori előállítója, a Stühmer név újjáélesztője és jelenkori tulajdonosa Csóll Péter, az ikonikus doboz pedig az Sz Variáns csomagolástervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó cég „kezei közül” kerül ki.

Ahogy a tradicionális márka többi terméke esetében, úgy a Százszorszép bonbon csomagolásának megújításában is felelősséget jelentett, hogy az alapértékek ne sérüljenek.

A változás ez esetben egy régi érték visszaállítását jelentette: a márka 150 éves évfordulója alkalmából ugyanis a százszorszép motívum – több évtized elmúltával – visszakerült a dobozra a Stühmer grafikusa, Peternák Zoltán tervei nyomán, ismertette Csóll Péter.

A Százszorszép doboz gyártásáért felelős Sz. Variáns ügyvezető-tulajdonosát is több évtizedes emlékek fűzik a Stühmer ikonikus csomagolásához.

– A gyerekkorom egyik jellegzetes darabja a Százszorszép doboz. Hiába fogyott ki belőle a bonbon, ember nem volt, aki kidobta volna, sőt, jellemzően apró értékek tárolására használták – szinte műalkotásként tekintettek rá. Tipikusan olyan tárgy, amelynek lelke van, végigkíséri a múltunkat és a jelenünket. Jó érzéssel és büszkeséggel tölt el, hogy mi is részesei lehetünk a történetének. A Százszorszép sikerének, egyediségének egyik kulcsa pont abban rejlik, hogy több mint egy évszázada ugyanazt a minőséget képviseli.

Ebben nagy szerepe van a doboznak is, amely valójában kézműves alkotás: az összeállítását nem lehet gépesíteni.

Nyomtatott szürkelemez az alapanyaga, amit műnyomó papírral vonunk be, mindezt kézzel végezzük, amely komoly hozzáadott értéket jelent – mondja Szakál János, az Sz. Variáns ügyvezető-tulajdonosa.

A régi dobozokra online piactereken lehet licitálni a mai napig, sőt, egy nagy múltú porcelánmanufaktúrát is megihletett egy azonos formájú és mintázatú, bonbonier megalkotására.

 

Forrás: magyarmazogazdasag.hu/presstonpr