0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A növények eltávolítják a levegőből a rákkeltő méreganyagokat

Egy úttörő tanulmány kimutatta, hogy a növények hatékonyan tudják eltávolítani a mérgező benzingőzöket - beleértve az olyan rákkeltő vegyületeket, mint a benzol - a beltéri levegőből.

A tudományos vizsgálatot, amit a tanulmány bemutat, a Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) bioremediációs kutatója, Fraser Torpy vezette, együttműködve egy növénytervezési megoldásokat kínáló ausztrál vállalattal.

A bioremediáció a biotechnológia egyik ága. Olyan folyamat, amely élő szervezeteket (baktériumokat, növényeket, gombákat) használ a szennyező, veszélyes anyagok lebontására és kevésbé vagy egyáltalán nem mérgező anyagokká alakítására.

A kutatók azt találták, hogy a beltéri növények keverékét tartalmazó kis zöldfal rendkívül hatékonyan távolította el a káros, rákkeltő szennyeződéseket.

A legveszélyesebb vegyületek 97 százaléka mindössze nyolc óra alatt tűnt el a levegőből.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a rossz beltéri levegőminőség 6,7 millió korai halálesetért felelős világszerte. A legtöbb ember idejének 90 százalékát zárt térben tölti, otthon, az iskolában vagy a munkahelyén, ezért kritikus jelentőségű az új stratégiák elfogadása a levegőminőség javítására.

Az irodák és lakóépületek gyakran közvetlenül csatlakoznak parkolóházakhoz, akár ajtókon, akár liftaknákon keresztül, amely miatt benzinvegyületek szivároghatnak a munkahelyekre és a lakóterületekre, de sok épület van kitéve a közeli utak és autópályák benzingőzének is.

A benzingőz belélegzése tüdőirritációhoz, fejfájáshoz és hányingerhez vezethet, hosszabb távú expozícióját pedig összefüggésbe hozzák a rák, az asztma és más krónikus betegségek nagyobb kockázatával.

Az ausztrál egyetem kutatója arról tájékoztatott, hogy a zárt kamrában végzett méréseken alapuló vizsgálati eredmények messze felülmúlták a várakozásaikat. „Ez az első alkalom, hogy növényeket teszteltek a benzinvegyületek eltávolítására való képességük szempontjából, és az eredmények elképesztőek. Nemcsak a legtöbb szennyező anyagot képesek eltávolítani néhány óra alatt, hanem

a legkárosabb benzinnel kapcsolatos szennyeződéseket távolítják el a leghatékonyabban. Például az ismert rákkeltő benzol gyorsabban bomlik le, mint a kevésbé káros anyagok.”

Azt is megállapították, hogy minél koncentráltabbak a méreganyagok a levegőben, a növények annál gyorsabban és hatékonyabban távolítják el ezeket, vagyis alkalmazkodnak azokhoz a körülményekhez, amelyekben növekednek.

Johan Hodgson, a növénytervezési megoldásokat kínáló Ambius vállalat vezérigazgatója szerint a kutatási eredmények megerősítették azokat a visszajelzéseket, amelyeket azután kaptak, hogy országszerte több száz irodaházba telepítettek zöldfalakat. Úgy véli, ez a munkahelyi és otthoni levegőszennyeződés elleni küzdelem legjobb, legköltséghatékonyabb és legfenntarthatóbb módja.

Forrás: bioengineer.org