0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Szerencsére rengeteg egészséges, vasat tartalmazó élelmiszer létezik, amelyeket fogyaszthatunk, hogy fedezni tudjuk a napi szükségletünket.

Blanca Garcia, dietetikus és táplálkozási szakértő elmagyarázza, miért fontos a vas a fogyás szempontjából: „A vas egy fontos ásványi anyag, amely segít az oxigén szállításában az egész testben. Ha nincs elég oxigén, az hatással lehet az energiaszintre és a hangulatra.

Ha nincs elég vas a szervezetben, az befolyásolhatja a testmozgáshoz szükséges energiaszintet.

Ez tehát hatással lehet a fogyásra. A vasban gazdag ételek fogyasztása segíthet fenntartani az energiaszintet a fogyáshoz.” Garcia a vasban gazdag fehérbab és spenót fogyasztását ajánlja a gyorsabb fogyás érdekében. Ezeknek a növényi eredetű ételeknek ugyanis magas a vastartalmuk, az állati eredetű ételekben található koleszterin nélkül.

Fehér bab

A fogyókúrához az egyik legjobb növényi eredetű, vasban gazdag élelmiszerfajta a hüvelyesek. A lencse, a borsó, a csicseriborsó és a szójabab olyan hüvelyesek, amelyek különösen magas vastartalmúak. De a fehér bab messze a legjobb. „Általánosságban elmondható, hogy minden hüvelyes tartalmaz vasat. De a fehér bab tartalmazza a legtöbbet; közel 130 grammból 6,6 mg vasat kaphatunk” – magyarázza Garcia. Ez a szuperélelmiszer az anyagcsere fokozására is kiválóan alkalmas.

Ráadásul a fehérbabot rengetegféleképpen elkészíthetjük.

„A fehérbabot levesekhez és pörköltekhez is adhatjuk, de főzhetjük és akár pürésíthetjük is. Készíthetünk burgonyapürét, melyhez hozzáadjuk a pürésített fehérbabot, így egy vasban gazdag fogást kapunk.”

Spenót

Egy másik nagyszerű vasban gazdag, fogyókúrás étel, amit Garcia javasol, a spenót. Ez a leveles zöldség azért különösen érdekes, mert vasszintje megváltozik, amikor megfőzzük. „Egy nagyjából 130 grammnyi nyers spenót 1 mg vasat adhat, de ha megfőzzük, a hő hatására a vas hozzáférhetőbbé válik, és 6,43 mg-ot biztosíthat” – jegyzi meg. A spenót vas- és antioxidáns-tartalma a haj növekedésére is jótékonyan hat. Természetesen nyersen is fogyaszthatunk spenótot, hogy vashoz jussunk.

Garcia azt mondja, hogy a spenót a „kedvenc vasban gazdag zöldsége”.

Ez azért van, mert sokoldalúan felhasználható, könnyen lefagyasztható, így bármikor elérhető, ha levest vagy főzeléket szeretne készíteni belőle. A spenót enyhe íze pedig megfelelő ahhoz, hogy néhány főtt levelet akár egy gyulladáscsökkentő turmixba tegyünk anélkül, hogy keserű íze lenne.

A fehérbabot és a spenótleveleket pedig egyetlen ízletes, vasban gazdag ételbe is beépíthetjük. „Jó kombináció egy quesadilla, melyben a főzése előtt sajtba kevert fehérbabpürével és egy maréknyi spenótlevéllel összekeverhetjük.”

Rengeteg vasban gazdag élelmiszer létezik, amelyek segíthetnek a fogyásban. Csak ne feledjük, hogy pusztán ezeknek az ételeknek a fogyasztása nem segít a fogyásban. Emellett sokat kell aludni, kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, egészséges ételeket kell fogyasztani, és következetesen mozogni is kell.

Forrás: shefinds.com