0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Vadkomló – ha kigyomláltuk, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

A vadkomló (Humulus lupulus) egy olyan növény, melyet a kertészek úgy kezelnek, mint a gondozott ágyások közé betolakodó gyomnövényt – küzdenek ellene.  vadkomló

A kontinens nyugati részén azonban a vadkomlóhajtások ritkaságnak számítanak, sőt egyesek vadspárgának is nevezik.

Különösen a fiatal fehér hajtásokat, amelyek megjelenésükben a miniatűr fehér spárgára hasonlítanak.

Gasztronómiai szempontból kétféle komlóhajtás létezik, amelyeket zöld és fehér fajtákra osztanak.

A fehér hajtásokat nehezebb betakarítani, ezért drágábbak, és ezekért a németek, belgák és hollandok akár 1000 eurót is hajlandóak kilójáért fizetni.

A fehér komlóhajtások szüreteléséhez elég korán, tavasszal kell kezdeni, amikor a hó még csak elolvadt, és a talajból a levél- és talajréteg alól kilógó első fényes, szinte fehér komlóhajtásokat találjuk. Ez a világ egyik legdrágább zöldségféléje, amelyet küzdelmes munkával lehet csak szüretelni, de az ínyencek garantálják, hogy megéri a fáradságot, illetve a borsos árat is.

A zöld komlóhajtások, ezek a növény fejlettebb hajtásai, amelyekkel nem ritkán találkozhatunk a kertekben, ahol gyomként kezeljük őket, vagy a réteken, ahol vadul kanyarognak más növények között, gyakran fákra kúszva. Ezeket a hajtásokat tavasszal, márciusban, áprilisban lehet a legjobban betakarítani, de néha még májusban is lehet szüretelni. vadkomló

A vadkomló lényege a zöld hajtás

A legjobb zöld hajtások azok, amelyeknek legfeljebb hat levelük van, és ha könnyen leválaszthatók a szárról, mert az azt jelenti, hogy még elég zsengék. Ez az íz tekintetében kulcsfontosságú

Van-e a komlócsírának valamilyen egyedi íze? Egyesek szerint igen, mások szerint egyáltalán nincs.   A kifinomult ínyencek szerint a hajtások – színüktől is függően – olyan ízűek, mint a spárga, a dió vagy a kelkáposzta.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy a világ legdrágább zöldségét szedés után a lehető leghamarabb érdemes elfogyasztani. A csírák ugyanis hamar elveszítik ízüket és frissességüket.

Fogyaszthatjuk nyersen, tehetjük salátába. Vagy forrázva, mert a hőkezelés a spárgához hasonló ízűvé teszi.

A franciák, akik kedvelik a komlóhajtásokat, általában tejszínes mártással és buggyantott tojással körítve fogyasztják.

További érdekes cikkek:

Kulináris luxus: a világ öt legdrágább élelmiszere – 1.rész

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

 

 

Forrás: interia.pl