0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

A University of Colorado (CU) Boulder kutatói randomizált, kontrollált kísérletet végeztek, amely a közösségi kertészkedés egészségügyi hatásait vizsgálta. Jill Litt, a tanulmány vezető társszerzője, a CU Boulder Környezettudományi Tanszékének professzora 291 nem kertészkedő felnőttet toborzott Denver környékéről.

Tavasszal a csoportot ketté osztották, az egyik felüket egy közösségi kertészkedő csoportba osztották be, a másik felüket pedig arra kérték, hogy várjanak egy évet, mielőtt kertészkedni kezdenének.

A kertészkedő csoport ingyenes kertparcellát, vetőmagokat és palántákat, valamint egy bevezető kerti tanfolyamot kapott. A kutatók mindkét csoportot rendszeresen nyomon követték étrendjükre és mentális egészségükre vonatkozó felmérésekkel. Emellett aktivitásmérőket viseltek, és testméréseken vettek részt.

Őszre a kutatók nagy különbségeket fedeztek fel a két csoport között – a kertészkedők körülbelül 1,4 grammal több napi rostot vettek magukhoz, mint a nem kertészkedő csoport. Valamint a kertészkedő csoport többet kezdett mozogni, heti 42 perccel növelve aktivitási szintjüket. Az „új” kertészek pedig a stressz és a szorongás szintjének csökkenéséről számoltak be – ez különösen azoknál volt szembetűnő, akik a leginkább stresszesek és szorongók voltak a vizsgálatban.

Miért fontos ez a kutatás?

Mindezek a kertészkedéssel járó változások együttesen nagy egészségügyi előnyökkel járnak. Az orvosok a felnőtteknek napi 25-38 gramm rostbevitelt javasolnak, de a legtöbb ember 16 grammnál kevesebbet fogyaszt.

A rostbevitel kismértékű növelése azonban nagy hasznot hozhat.

„Már egy gramm rostbevitel-növelés is pozitív hatással lehet az egészségre” – mondta James Hebert, a Dél-Karolinai Egyetem rákmegelőzési és rákkontroll programjának társszerzője és igazgatója.

A Mayo Clinic szerint ilyen előnyök közé tartozik a rendszeresebb bélműködés, az alacsonyabb koleszterinszint és az egészséges testsúly fenntartása, sőt, még a hosszabb élet is.

A fizikai aktivitás növekedése a vizsgált kertészkedők körében szintén figyelemre méltó volt, mivel az amerikai lakosság mintegy 75 százaléka nem éri el az ajánlott heti 150 perc testmozgást – jegyezte meg a CU Boulder közleménye. A vizsgált csoport kertészei ennek a követelménynek 28%-át teljesítették csak azzal, hogy hetente két-három alkalommal látogatták meg a kertjüket. A Centers for Disease Control and Prevention szerint az aktivitásnak számos jól dokumentált előnye van, többek között javítja az agy egészségét, segít a testsúly kezelésében, csökkenti a betegségek kockázatát, valamint erősíti a csontokat és az izmokat.

Milyen egyéb előnyei vannak a kertészkedésnek?

Bár ez a tanulmány fontos, mert segít megérteni a kertészkedés egészséggel kapcsolatos előnyeit, számos más ok is van arra, hogy miért érdemes kertészkedni.

Egyrészt pénzt takaríthatunk meg. Másrészt a kertészkedés segíthet kicsit lelassulni a mindennapos pörgésben és figyelmesebbé válni.

A Green Matters azt is megjegyezte, hogy a saját gyümölcsök és zöldségek termesztése csökkenti a környezeti terhelést is – kevesebbet kell utazni az élelmiszerboltba, és elkerülhető, hogy olyan termékeket vásároljunk, amelyeket esetleg több száz vagy akár több ezer kilométerről szállítottak.

Forrás: thecooldown.com