0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

A németországi spárgatermesztés egyik fő központjaként ismert Alsó-Szászország tartomány egyik kisvárosában, Nienburg/Weserben működik a spárgamúzeum, ahol nemrég nyílt állandó kiállítás a bioműanyagokkal és biokompozitokkal foglalkozó IfBB intézet kutatási projektjének bemutatására.

A SpaPlast néven futó projekt keretében az IfBB azt vizsgálja, hogy a spárga alkalmas-e bioműanyagok összetevőjeként.

A betakarítás során nagy mennyiségben keletkező, eddig hulladéknak számító törmeléket most a bioműanyagok gyártásához kívánják felhasználni.

A megszárított, ledarált alapanyagból olyan új bioműanyagot sikerült létrehozni, amely a hagyományos műanyag-feldolgozási módszerekkel tovább feldolgozható; a késztermékből

például padló- és teraszburkolatok, és sok más termék gyártható.

A cél kifejezetten a regionális körforgásos gazdaság előmozdítása és a maradékanyagok felhasználása a kidobás helyett. Az IfBB szerint ez bővítheti az értékesítési piacokat, költségmegtakarítást eredményezhet, elkerülhetővé teszi a hulladék keletkezését, és fenntartható módon

növelheti az ehhez hasonló alapanyagok társadalmi elfogadottságát.

Az alsó-szászországi spárgamúzeum állandó kiállításán a látogatók szemléletes kiállítási tárgyak segítségével követhetik nyomon az új spárgaalapú bioműanyag gyártásának lépéseit – a hagyományos kőolajalapú műanyag granulátumtól a szárított és őrölt spárgatörmeléken át a spárgarostokat tartalmazó új bioműanyag-granulátumig és az új anyagból fröccsöntött próbadarabig, olvasható a fruchthandel.de portál friss hírében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu