0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magas a páratartalom, minden fertőz – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az időjárási körülmények a betegségeknek és kártevőknek egyaránt kedveztek. Külön ki kell emelni a levéltetűfajok igen erős invázióját, mely szinte minden növénykultúrát érint, de védekezni kell egyebek között a varasodás és a gyümölcsmolyok, valamint a rózsalisztharmat ellen is.

A szárnyas levéltetűalakok már-már zavaróan nagy számban vannak jelen, folyamatosan újabb és újabb kolóniákat képezve a kertészeti és szántóföldi növénykultúrákban.

Almában és körtében a mérsékelten meleg és párás időjárás egyszerre kedvez a varasodás- és a lisztharmatfertőzésnek. A varasodás tünetei a leveleken és a gyümölcsökön egyaránt megfigyelhetők,

a lappangási idő 8-10 nap, intenzív védekezésre kell felkészülni.

A lisztharmatfertőzés másodlagos tünetei a levelek 10%-át érintik. Az ervíniás tűzelhalás még nem fertőz, de adottak a feltételei a járvány kialakulásának. A hajtások mintegy 2-10%-a levéltetves, és napról napra keletkeznek újabb tünetek. Az almamoly rajzása folyamatos, bár ültetvényenként erősen változik a csapdázott lepkék száma. A lárvakelés elhúzódása miatt folyamatos védekezésre kell felkészülni.

Csonthéjas-ültetvényekben feltűnően korán jelent meg a sztigminás levéllikasztó betegség, valószínűleg jól telelt a kórokozó és emiatt ilyen intenzív a fertőzés. A keleti gyümölcsmoly rajzása kissé mérséklődött, de nem szünetel, hajtásvégfertőzést nem látni a fákon.

Megkezdődött a cseresznyelégy repülése, de még keveset fognak a sárgászöld ragacsos fogólapok.

A csonthéjasok is erősen levéltetvesek, különösen a kajszi, a szilva, a cseresznye és a meggy. Sok lepkét fognak a szilvamoly feromoncsapdái, folyamatos védekezés ajánlott.

A szőlőültetvényekben a lisztharmat- és a peronoszpórafertőzéshez, valamint a feketerothadás megjelenéséhez is kedvezőek a feltételek. A tarka szőlőmoly rajzása minimális, hernyókártétel nem látható a fürtkezdeményeken.

Május utolsó napjaiban a nyugati országrész szőlőiben is megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése, ezért folyamatosan figyelni kell

a kártevő fejlődését és a fertőzés alakulását, helyezzük ki a sárgászöld ragacsos fogólapokat az ültetvényekbe.

Ahol már záródnak a burgonyasorok, ott nagy a burgonyavész-fertőzés veszélye. A burgonyabogár-imágók tojásrakása folyamatos, és a burgonyát fertőző levéltetűfajok károsítása is erősödik.

Az érzékeny rózsafajtákon egyszerre fertőz a csillagrozsda, a rózsarozsda és a lisztharmat, de a levéltetű sem kíméli a növényeket. Most kombinált védekezésre van szükség ennél a növénynél is.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet