0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vesd bele magad!

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával elindult a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) Vesd bele magad! programja. A mozgalom keretében már 2000 kisiskolás kapott vetőmagot, hogy saját borsót, répát termesszen.

A programot Szombati Zoltán cserkeszőlői vállalkozó kezdeményezte, aki saját unokája példáján látta: a mai fiatalok azt hiszik, a zöldség a nagyáruházakban „terem”. A gazdálkodó az AGRYA támogatásával vetőmagot adott kisiskolásoknak, hogy felhívja a gyerekek figyelmét: kis termőföldön, jelentéktelen anyagi ráfordítással otthon is lehet friss zöldségeket termeszteni. A fiatalok olyan növényeket kaptak, amelyek nem kényesek, termesztésük nem igényel szakismereteket: sárgarépát, borsót, tököt és retket. A mozgalom célja, hogy minél több kisiskolással megértesse a helyben előállított termékek fontosságát.
A programban általános iskolai osztályok vehetnek részt, akik minden hónapban beszámolnak kertjeik növekedéséről, a zöldségek felhasználásról. A legszorgosabb osztály egy három napos kirándulást nyerhet, melynek során megismerheti egy fiatal gazda tevékenységét és azt, hogyan dolgozzák fel a megtermelt élelmiszereket.
Elkészült a mozgalom honlapja, amelyen a gyerekek fontos ismereteket sajátíthatnak el, szakemberek segítségét kérhetik, beszámolókat, fotókat küldhetnek saját kiskertjeikről.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Forrás: