0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magyar tudósokkal a fedélzeten elindult a 3. Nemzetközi Duna Expedíció

Magyar kutató tudományos vezetésével – 2001 és 2007 után harmadik alkalommal – kezdődött meg a világ legnagyobb folyókutató felmérése a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) koordinálásában. A Nemzetközi Duna Expedíció Regensburgból indult útjára négy hajóval. A kutatók 6 hét alatt összesen 2375 kilométert tesznek meg, ezalatt 10 országban végeznek mintavételeket, méréseket. A tudósok a Duna és a mellékfolyók vízminőségét, üledékét, élővilágát, ökológiai állapotát vizsgálják.

A 3. Nemzetközi Duna Expedíciót Dr. Csányi Béla biológus vezeti. A 20 tudósból álló nemzetközi csapatban az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának összesen négy kutatója kapott helyet. Magyarország felajánlása az expedícióhoz egy mélyvízi halvizsgálati program végrehajtása, amelynek segítségével az eddiginél teljesebb képet kaphatunk a Dunában élő fajokról.

A szerb Argus laboratórium-hajó és a román Istros tengerparti és folyami kutatóhajó vezeti az expedíciót. Emellett két osztrák hajó is bekapcsolódik a tudományos munkába, és elvégzi a part menti halas mintavételezést.

A felmérés során a tudósok összesen 68 mintát vesznek a Duna vizéből, ezek egy részét a hajó fedélzetén elemzik, míg a többit a dunai országok laboratóriumaiba szállítják további vizsgálatra. Egyebek mellett megvizsgálják a víz állapotára jellemző paramétereket: a biológiai elemeket, a lebegő anyagokat, a víz hőmérsékletét, az oldott oxigén- és tápanyagtartalmát. Az üledékvizsgálat, vízsebesség-mérés mellett a szakemberek azt is kutatják, hogy a halakban felhalmozódtak-e méreganyagok, illetve leltár készül a kikötőkről, a morfológiai változásokról, a természetes és mesterséges partszakaszokról.

Az expedíciónak köszönhetően megbízható, összehasonlítható vízminőségi adatok állnak majd rendelkezésre a Duna és főbb mellékfolyóinak állapotáról. Emellett a program célja, hogy felhívja a figyelmet a folyó értékeire, fenntartható használatára, a vizek állapotának megőrzésére. A Nemzetközi Duna Expedíció augusztus 27-én érkezik Budapestre, ahol a kutatás vezetője, egy sajtótájékoztatón számol be az addigi tapasztalatokról. A hajók szeptember 26-án érik el a Duna deltát, és ott fejezik be a 6 hetes tudományos munkát.

Az expedíció az interneten követhető lesz, az ICPDR és a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján és facebook oldalán, illetve a www.danubesurvey.org honlapon.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

Forrás: