0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az újkrumpli dicsérete

“Az ütős BB” címmel rendezett gasztronómia sajtófogadást a keszthelyi Hungarikum Klub a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ közreműködésével, amelyen az intézet új, szuperkorai étkezési burgonyafajtáját, a balatoni Botondot népszerűsítették. Mesterszakácsok jóvoltából a burgonya változatos felhasználásáról, az egyes főzési típusokban rejlő lehetőségekről is tájékozódhatott a hallgatóság, amit ételkóstoló is kísért az újkrumpli dicsérete jegyében.

A Pannon Egyetem keszthelyi Burgonyakutatási Központja hatvan éve kezdte meg sokrezisztenciájú burgonyafajták nemesítését dél-amerikai származású vad fajokból kiindulva. Ennek a munkának az eredménye az az immár 14 államilag elismert fajta, amelyek amellett, hogy a legfőbb burgonyabetegséggel szemben ellenállók, jól tűrik a magyar klíma szélsőségeit, nagy termőképességgel, termésstabilitása és piacossággal és kiváló étkezési tulajdonságokkal is rendelkeznek, tudtuk meg Polgár Zsolt intézetigazgatótól. Mindezen jó tulajdonságok lehetővé teszik azt, hogy a fajták alacsony vegyszerfelhasználás mellett, akár biotermesztésben is gazdaságosan termeszthetők.

Ütős Botond

A keszthelyi Burgonyakutató Központ legújabb fajtája a Botond, ami az intézet eddigi munkájának csúcsát is jelentheti, ha a termelők is megszavazzák neki a bizalmat. Polgár Zsolt, az intézet igazgatója reméli, hogy az új burgonyafajta nevéhez méltó módon ugyanolyan “ütős” lesz, mint Árpád fejedelem nagy erejű, tömzsi vezére, Botond, aki a monda szerint bárdjának egyetlen csapásával betörte a bizánci Aranykaput. Bízik abban, hogy a vetőburgonya-piacon fölveszi majd a versenyt holland, német, skót nemesítésű versenytársaival, vagy akár az intézet régebbi korai burgonyafajtájával, a Balatoni Rózsával.
A Botond gömbölyded, rózsahéjú, világos sárga húsú, nagyon piacos megjelenésű, “B” főzési típusú, ízletes fajta. A burgonya több fontosabb kórokozójával (burgonyavész, vírusok, burgonyarák, varasodás) szemben ellenálló, ennek köszönhetően több éven át újravethető, így kisebb költséggel hosszú ideig leromlás nélkül termesztésben tartható.
Superkorai, rövid tenyészidejű fajta. A kísérleti termesztések tanúsága szerint a Balatoni Rózsánál 7-10 nappal korábban szedhető. Kiemelkedő szerepe lehet az intenzív korai burgonyatermesztésben. A tavaszi, nyár eleji 200-250 forintos újburgonyaár jóval több hasznot hoz ugyanis a termelőnek, mint az őszi 40 forintos dömpingár. Érdemes tehát ezt mérlegelni!
A Botond fajta szaporítóanyaga a jövő évi termesztéshez már az idén ősszel elérhető lesz.

Prémium Hungarikum

A Burgonyakutatási Központ 2013 óta tagja a 2004-ben megalakult Prémium Hungarikum Egyesületnek, amelynek célja, hogy összefogja és segítse a Kárpát-medence mindazon kis- és középméretű élelmiszeripari és kapcsolódó vállalkozásait, amelyek a magyar gasztronómiai-kulturális hagyományban gyökerezve egyedülálló és állandó minőséget állítanak elő, ugyanakkor hajlandók az újításra, innovációra, és a nemzetközi piacon is megállják a helyüket, mondta el Danyi Éva, az egyesület elnöke. A szervezet védjegyet bocsát ki és használati jogot biztosít azon tagjainak, akiknek a termékeik, szolgáltatásaik megfelelnek a védjegyszabályzatban előírt szigorú minőségi, megjelenés- és értékrendbeli követelményeknek. Tavaly a Burgonyakutatási Központ négy fajtája, a Balatoni Rózsa, a Démon, a Katica és a Somogyi kifli nyerte el ezt a védjegyet. A fajták a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által szervezett vakkóstolási teszteken is kiemelkedő helyezést értek el: 12 burgonyafajtából az első 4 helyezett keszthelyi fajta volt. A gasztronómusok a kellemes íz és állag mellett kiemelték a fajtáknak a konyhatechnológia, illetve a tálalás szempontjából fontos tulajdonságait, többek között azt, hogy nem hajlamosak a tisztítás utáni nyers szürkülésre, a főzés, illetve a sütés utáni elszíneződésre.

Ételhez a fajtát

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy a különböző burgonyás ételekhez eltérő főzési típusú fajtákat célszerű választani, mondta Polgár Zsolt. Saláták, hidegkonyhai készítmények leginkább a nem szétfővő, kevésbé lisztes, de jó gumóállagú “A” típusú fajtákból készíthetők. Ilyen a Somogyi kifli, illetve az intézet legújabb fajtajelöltje, a Basa. Vegyes hasznú, sütni és főzni is kiváló a “B” típus, ami a magyar háziasszonyok körében a legkedveltebb. Ilyen a Balatoni Rózsa, a Katica, a Lorett és a most bemutatott új fajta, a Botond is. A legjobb hasábburgonya, püré és burgonyaszirom (chips) a kissé lisztesebb C típusból készíthető, de burgonyás tésztákhoz (derelye, gombóc, pogácsa), valamint a vasi-zalai tájétel, a dödölle és a tócsni (cicege, prósza) készítésére is ez való. Ilyen a White Lady, valamint az intézet tavaly állami elismerést nyert Arany Chipke fajtája. Átmenetet képvisel a B és C típusok között a Hópehely és a Démon.

Friss íz

Tavasszal a szervezetünk valami újat, frisset kíván, ezért a hazai termesztésű, foszlóshéjú újburgonya friss vitamindús zöldfűszerekkel, petreszelyemmel, medvehagymával “megbolondítva” igazán üdítő fogás lehet, hallhattuk Borda Attilától, a sárvári Spirit Hotel mesterszakácsától. A kisebb méretű tisztított gumókból héjastól, egészben megsütve kiváló köret készíthető, a nagyobb méretű, darabos burgonyákból önálló élelként is fogyasztható töltött burgonya készíthető.
A burgonya nagyon változatosan elkészíthető, egész évben rendelkezésre álló zöldségféle; leves, előétel, saláta, főétel és édesség is készíthető vele.
A mesterszakács elmondta, hogy a burgonya elkészítési módjait megtanulva, néhány újítással, a vásárlás során pedig a fajták, főzési típusok céltudatos kiválasztásával magas szintre emelhető a burgonya étkezési kultúrája. A magyar ember genetikalilag vonzódik a burgonyához, egy jó ízű kruplis étel az idősebbekben a gyermekkor ízeinek emlékeit hozhatja felszínre. A fiatalokat azonban meg kell tanítani a burgonyás fogások elkészítsére, a jó fajták fölismerésére, mondta a szakember.
A gasztronómiai sajtófogadáson kétféle levest, lecsós krumplit, paprikás krumplit, kétféle salátát, juhtúróval és sonkával töltött burgonyát, rakott krumplit, petrezselymes újkrumplit, valamint hagyományos és almás tócsnit, illetve burgonyás pogácsát is kóstolhattak a résztvevők. Az ételek mellé a Brazsil Családi Pincészet boraiból lehetett kóstolni, köztük az ősi magyar Bakator fajtából háromféle módon készült, siller, rozé és vörösbort is.

Forrás: