0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Az összevont tenyésztési nagydíj tulajdonosa: Abaúji Papp Charolais Kft

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok összevont tenyésztési nagydíját az Abaúji Papp Charolais Kft-nek ítélte. Ez a gazdaság szerepelt a legeredményesebben a kiállításon. Tenyészállataik négy első, két második és három harmadik helyezést értek el kategóriájukban, és a charolais fajta összetett győztese is a család törzstenyészetéből került ki.

.A fajtagyőztes tehenet a gazdaságot vezető tulajdonos felesége, Papp Sándorné vezette fel, aki igen büszkén mesélt a Homrogd-Diczházán lévő törzstenyészetükről. Állományuk jelenleg a szaporulattal együtt megközelíti a 850 egyedet. Volt tehát miből válogatni a kiállítás előtt.

– A charolais nyugodt vérmérsékletű állat, de ahhoz, hogy egy showbírálaton úgy mutassák meg magukat, ahogy az a legelőnyösebb, sokat kell dolgozni – mondja Papp Sándorné. Nálunk már februárban elkezdődik a kiállításra szánt marhák válogatása, majd hat héttel a bemutató előtt szűkítjük a keretet. Ettől kezdve két dolgozónk csak a kiválasztott jószágokkal foglalkozik.

 

Idő, türelem és szaktudás kell ahhoz, hogy az emberekhez nem nagyon szokott állatokat megtanítsák úgy viselkedni, ahogy azt a felvezetés során látjuk.

Az indulás előtt aztán még egyszer tüzetesen megvizsgáljuk, milyen formát mutatnak az állatok, hogy alakult az ízmoltságuk, változott-e a lábuk, stb. Amíg a jelentkezést le nem adjuk arról, hogy a különböző kategóriákba, melyik tenyészállatot nevezzük, addig még van lehetőségünk a változtatásra. Mi mindegyik kategóriába két állatot indítottunk, hogy ha esetleg valami baj történik, legyen tartalékban egy másik. Ez persze nem csak biztonságot jelentett a számukra, hanem dupla annyi munkát is. Hódmezővásárhelyre ezúttal 14 állatot hoztunk, 12 felnőtt marhát és két kisborjút – tette hozzá.

Papp Sándorné azt mondja, a jelenlegi állományuk már nem növelhető, a rendelkezésükre álló terület nagyjából ennyi állat ellátására elegendő. Legelőik a Cserehát domboldalain fekszenek, a meredek, kemény, agyagos talaj edzetté teszi az állataikat. A gazdaságukban a férje feladata a növénytermesztés megszervezése és irányítása, ő pedig az állatokért felel. Állományuk kizárólag tiszta vérű egyedekből áll. Francia genetikát alkalmaznak, rendszeresen vásárolnak tenyészbikákat, illetve szaporítóanyagot Franciaországból. Főként tenyészbika-előállítással foglalkoznak, ezeket értékesítik. Most is száz tenyészbikát állítottak be, ebből a kiállítás előtt már negyvenet lebíráltak, a következő hatvan ezt követően kerül sorra.

 

 

Munkájuk eredményességét már sok díj bizonyítja, ezúttal is büszkén térhettek haza Hódmezővásárhelyről. Az övék lett az összevont tenyésztési nagydíj, és a fajta győztesének járó stólát is a Papp Sándorné által felvezetett charolais tehénre terítették a francia bírák. A család kedvenc jószága nem csak harmonikus külsejével, nagyon jó anyai tulajdonságaival és testfelépítésével tűnt ki a mezőnyből, de a neve sem mondható éppen átlagosnak.

– Sportszeletesnek neveztük el – meséli mosolyogva. Az egyik délután, amikor kimentem a tanyára, és ahogy odaültem a karámhoz nézni az állatokat, kibontottam egy Sport szeletet. Ez a tehén, aki akkor még persze kisborjú volt, odajött hozzám, és gyakorlatilag „kinézte” a kezemből a csokoládét. Végül odanyújtottam neki a felét, ő pedig az utolsó morzsáig elnyalogatta a tenyeremből. Kiderült, ő is szereti a csokit, nemcsak én. Vicces nevét ezért kapta – teszi hozzá a büszke gazda.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu