0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megújult az ország legrégebbi erdei tornapályája a soproni Lőverekben

Az ország legrégebbi erdei tornapályája újult meg az idén - fennállása alatt immár másodszor - a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Soproni Parkerdőben, amelyet szerdán Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára avatott fel. A Lővér Program keretében megvalósult beruházás során az országban elsőként, 1971-ben létesült, közel 2 kilométer hosszú, 20 állomásból álló erdei tornapálya a mai kor elvárásaihoz igazodva új kültéri fitneszeszközökkel bővült és éjszaki kivilágítást is kapott. A tornapályát a soproni Lackhner Kristóf Általános Iskola diákjai akadályversennyel vették birtokukba.

Gulyás Andrea avatóbeszédében megemlékezett a Soproni Parkerdő megálmodójáról, Muck Andrásról, aki 1882-től a Soproni Erdészet főerdésze volt, aki tevékenyen részt vett a város erdeinek rendbehozatalában, az első erdei sétautak, jelzett turistaútvonalak kiépítésében, kilátók, pavilonok megépítésében. Itt jött létre 1970-ben az ország első parkerdeje, majd egy évre rá itt készült el az első erdei tornapálya. Az 1999-ben egyszer már felújított tornapálya az 18 év során a rendszeres használatnak köszönhetően ismét megérett a rendbehozatalra, a mai kor elvárásainak és biztonsági követelményeinek megfelelve, mondta el az államtitkár-asszony. Megújultak a táblák, a pihenőhelyek, az éjszakai kivilágításnak köszönhetően pedig egész éven át, akár késő este is járható a sétaút, és használhatók a korszerű fitneszeszközök.

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a természet egészségesebb és boldogabb emberekké tesz bennünket. A környezet védelmével saját jövőnket és boldogságunkat a fönntarthatjuk, hangsúlyozta Gulyás Andrea. Korunk városiasodott és a természeti környezettől mindinkább elszigetelődött embere számára az erdő rendkívül fontos, pótolhatatlan. Nagy felelősséget jelent az erdő rekreációs céljainak biztosítása, mindeközben a túlzott igénybevételtől való megóvása. Ebben a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. munkatársainak elévülhetetlen érdeme van. A mezőgazdasági szaktárca kiemelt célja, az állami erdőgazdaságok közjóléti és turisztikai aktivitásának növelése csak a soproniakhoz hasonló, elhivatott erdészekkel valósítható meg, hangsúlyozta Gulyás Andrea. Az erdőgazdaság ez irányú munkáját a szaktárca tavaly Pro Silva Hungariae emlékplakettel ismerte el.

Aki a soproni erdőket, parkerdőt rendszeresen járja, tapasztalhatja, hogy folyamatosan épül-szépül a terület. Egyre több szolgáltatással várja a kirándulókat, a Sopronból kijáró sétálókat, tartalmas kikapcsolódást, sportolási lehetőségeket nyújtva fiatalok és idősebbek számára egyaránt, hallhattuk dr. Jámbor Lászlótól, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatójától. Tavaly adták át a Károly-kilátó mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeumot, amely interaktív kiállításaival kifejezetten a gyerekek számára készült. Közvetlenül mellette az idén tavasszal készült el az élménypark, amely kicsik és nagyok kedvelt helye lett. A most átadott erdei tornapálya, amely fennállásának a második megújulást éli meg, ismét egy olyan létesítmény a Soproni Parkerdőben, amely természetközeli, aktív kikapcsolódást nyújt. A jövő év elején a környék újabb attrakcióval bővül. Lombkorona-tanösvény készül, szintén a Károly-kilátónál, és vadasparkot is kialakítanak, tájékoztatott a vezérigazgató.

A most átadott, korszerűen felújított erdei tornapálya 45 éves fennállásnak immár a mások „ifjítását” éli meg. Legutoljára a kilencvenes években felújított tornapálya nemcsak karbantartáson esett át, hanem színvonalbeli növekedés is történt; új fitneszeszközöket telepítettek, amelyek az éjszakai kivilágításnak köszönhetően sötétedés után is biztonságosan használhatók, mondta el dr. Jámbor László. Sokak számára nyújthat aktív kikapcsolódási lehetőséget a Pilisi Parkerdő után a második leglátogatottabb Soproni Parkerdőben.

A felújított erdei tornapályát a soproni Lackhner Kristóf Általános Iskola diákjai akadályversennyel vették birtokukba. A verseny helyezettjeinek járó emléklapot Gulyás Andrea államtitkár adta át.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu