0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

„Termelünk, feldolgozunk és értékesítünk is”

Olyan egy jó iskola, mint az élet, népszerű mai szóhasználattal: multifunkcionális. Pápán a Batthyányi Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban jól felszerelt tantermek mellett tanműhely, tangazdaság, mintafarm, tankonyha várja a jelentkező diákokat, akik sokrétű ismeretekre tehetnek szert a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén.

Az 1892-ben alapított pápai Magyar Királyi Földmíves Iskola jogutódja, a Batthyányi Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Dunántúl egyik legfontosabb agrárszakiskolája, amely 2014-ben vette fel újból, az első magyar törvényes miniszterelnök nevét.

Iskolánk immár 125 éves múltra tekint vissza, Veszprém megyében az egyetlen olyan oktatási intézmény, amelynek fő profilja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar – mondta Fehér Zsófia igazgatóhelyettes, majd hozzátette: a tizenharmadik évfolyamon még kereskedők és vendéglátás szervező-vendéglős tanulóink is vannak. Élelmiszeripari területen húsipari, illetve édesipari termékgyártó-képzés, valamint pék-képzés folyik, emellett a következő évtől újra beindul a lovászoktatás. Új szakként jegyzik a kistermelői élelmiszer-előállítói és falusi vendéglátó képzést is. Mindezek mellett fontos terület az ágazati szakgimnáziumban az agrárgépész, illetve a mezőgazdász képzés, hiszen a gyökerekhez visszanyúlva elmondható, mindig is mezőgazdasági iskolaként működtek, az 1800-es évek végén földműves iskolaként ismerte őket a környék.

– Az idén két szinten indítottuk a gépészképzést, egy szakgimnáziumi és egy szakközépiskolai osztállyal. Ez az egyik legnépszerűbb szakunk, ahová kivétel nélkül fiúk jelentkeztek. Közülük is sokan gazdálkodói háttérből érkeznek, s az iskolában megszerzett tudást otthon kamatoztathatják – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. A képzés alatt megtanulják a mezőgazdaságban alkalmazott erő és munkagépek, önjáró betakarítógépek, mezőgazdasági rakodógépek munkára való előkészítését, beállítását az agrotechnikai követelményeknek megfelelő üzemeltetését.

A gépészeknek nem csak sokrétű ismereteket kell elsajátítaniuk, rátermettségre, kitartásra, kézügyességre is szükségük van. – A szintvizsgán általában jól szerepelnek, s hogy biztosan sikerüljön, szakoktatóik szükség esetén különórákat is adnak részükre.

Az iskolához közeli 124 hektáros tangazdaságuk kiváló hátteret biztosít a műszaki ismeretek begyakorlásához is. A hazánkban általános, „klasszikus” vetésforgót alkalmazzák, azaz kukorica, őszi búza, napraforgó és repce, esetenként szója kerül a talajba. Hét erőgépen – melyek között nagy teljesítményűt is találunk –, és a betakarítógépen kívül a művelőeszközök „tárháza” segíti az oktatást. A belső gyakorlatokhoz jól felszerelt műhellyel rendelkeznek.

– Vannak tanulóink, akik a családi gazdaságukban már a legkorszerűbb eszközökkel dolgoznak – jegyzi meg Fehér Zsófia, hozzátéve: az alapok elsajátítására azonban megfelelnek az iskolában elérhető gépek is. Nagy jelentőséget tulajdonítanak a gyakorlati oktatásnak, a saját bőrükön megszerzett tudásnak. A diákok nagyobbik részével tanulói szerződést kötöttek, így ők az üzemi gyakorlatokat a tangazdaságban végezhetik. Akik viszont külső gyakorlati helyekre, termelő gazdaságokba járnak, azokat az iskola célirányosan készíti fel a vizsgákra.

Pápára főként a megyéből iratkoznak be a fiatalok, hogy elsajátítsák az agrárszakma rejtelmeit. – Veszprém megyében mi vagyunk az egyetlen mezőgazdasági iskola – mutatott rá az igazgatóhelyettes, ennek ellenére nehéz jó szakoktatókat találniuk. Éppen ezért gépkereskedő vagy -gyártó cégek képviselőit hívják meg előadások tartására, akik a legújabb fejlesztésekkel ismertetik meg a diákokat, meg őket is.

Tanulóikkal rendszeresen részt vesznek üzemlátogatásokon, ahol a „mindennapi” munkákról tájékozódhatnak.

Minden évben megtekintik a legfontosabb szakkiállításokat is, így voltak az AGROmashEXPO-n csakúgy, mint az OMÉK-on. Ugyanakkor helyben, a Pápai Agrárexpón nem csak mint látogatók, hanem mint kiállítók is részt vesznek. – Emellett határon túli kapcsolatokkal is rendelkeznek, így még külföldi ismeretekkel is gyarapodnak.

Az iskolában zajló oktatás magas színvonalát jelzi, hogy a „Legyél te is mezőgépész” vetélkedőn a külső szavazatok alapján elsők, míg országos szinten hatodikok lettek az iskola „versenyzői”. – Iskolánkat szinte heti rendszerességgel keresik meg gépforgalmazók és gazdálkodók – fűzte hozzá az igazgatóhelyettes azzal, hogy ösztöndíj lehetőségével, azonnali munkaajánlatokkal „bombázzák” a fiatalokat.

Az igazgatóhelyettes, aki a felnőttképzésért is felelős az intézményben, elmondta, hogy az igényeknek megfelelően, vagy éppen pályázati elvárások miatt különböző tanfolyamokat is szerveznek. – Az éppen futó aranykalászos gazdatanfolyamunk fontos része a gépészeti ismeretek elsajátítása is – hangsúlyozta Fehér Zsófia, hozzátéve: a mezőgépész tanulók tanórai keretek között tanulják a KRESZ-t és a biztonságos üzemeltetést, mely tárgyak a jogosítvány megszerzéséhez szükségesek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság / MMG Gép Piac