0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A franciáknak elegük lett a vegetáriánus „húsból”

A francia törvényhozás csütörtökön úgy döntött, betiltja a húst helyettesítő vegetáriánus és vegán kolbászok, steakek, baconök félrevezető elnevezéseit. Elrettentő a szabályok megszegéséért kiszabható bírság összege is.

Jean-Baptiste Moreau francia parlamenti képviselő és gazdálkodó javaslatára a vegetáriánus élelmiszerek nevében nem használható tovább a „steak”, a „filé”, a „bacon”, a „kolbász” vagy bármi más olyan kifejezés, ami egyébként húsfélét jelöl. Ezek csak olyan termékekre alkalmazhatók, melyek részben vagy teljesen húskészítmények – írja a The Telegraph.

Moreau véleménye szerint a korábbi elnevezések

félrevezetőek lehetnek a fogyasztók számára, akik úgy gondolhatják, hogy magas minőségű hústerméket fogyasztanak, amikor az valójában hús és szója keveréke, esetleg nem is tartalmaz húst.

Az egész javaslat egy mezőgazdasági szabályozás módosító indítványaként jelent meg, és vonatkozik a tejtermékeket helyettesítő növényi készítményekre is.

Az új szabályok megszegéséért akár 300 ezer eurós bírság is kiszabható.

Ez a döntés pedig pont egy évvel azután született, hogy az Európai Bíróság döntése értelmében a „tej”, „tejföl”, „tejszín”, „sajt”, stb. kifejezéseket csakis valódi állati tejből készült élelmiszerekre lehet alkalmazni.

 

Forrás: www.telegraph.co.uk