0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Biztonságosak a magyar zöldségek, gyümölcsök

Franciaországban egy öt éves kutatás eredménye szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédőszert. Ez az arány Magyarországon kedvezőbb: a zöldségek és gyümölcsök fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, és csupán 1 százalék tartalmaz a határérték feletti növényvédőszer-maradványt - tudatta a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium.

„Magyarországon a korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticidmennyiség pedig csak közel egy százalékban mérhető – mondta el a Laboratorium.hu-nak Suszter Gabriella, a növényvédőszer-vizsgálatokat is végző WESSLING Hungary Kft. független laboratórium munkatársa.

A feldolgozatlan, nyers gyümölcsök, zöldségek esetében körülbelül 1200 növényvédő szert alkalmaznak világszerte. Ezekből az EU-ban 800 használata engedélyezett, a nagy európai laborok többsége 600 félét mér.

Az olyan nagy európai laboratóriumokban, mint a WESSLING, több száz növényvédő szer és maradékaik egyidőben történő mérése is megoldható.

Különösen azokkal a termékekkel vigyázzunk, amelyek az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek.

A nem idényszerűen kapható gyümölcsök esetében ugyanis leginkább az okozhat problémát, hogy azok származási helye bizonytalan, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvédő szereket alkalmaztak.

Az is veszélyes lehet, ha a gyümölcsön talált növényvédő szerek egy bizonyos szervre – például a májra – vannak rossz hatással. Külön-külön az előírt határérték alatt vannak, ám az úgynevezett koktélhatás következtében felerősödhet az ártalmasságuk.

Mit tehet a vásárló?

A déli gyümölcsök vásárlásakor legyünk körültekintőek, ne vegyünk kétes eredetű termékeket (például az aluljárókban). A növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén található, onnan tehát mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. Fogyasztás előtt ezért mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt. Ha ez az adott növény fajtája miatt nehezebb – például a szőlő esetében –, akkor áztassuk néhány percig fogyasztás előtt – javasolta a szakember.

A cseresznye a legjobb, a szőlő a legrosszabb a franciáknál

Ezzel szemben Franciaországban, egy öt éves kutatás eredménye szerint ugyanis a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédő szert. A határértéket azonban csak 2-3 százaléknál lépte át a peszticid szintje, a szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt.

A Génération futures (A jövő generációi) nevű szervezet megbízásából a versenypolitikai, fogyasztói ügyeket, illetve a csalást felügyelő főigazgatóság (Direction générale de la concurrence, de la consommation, de la répression des fraudes – GCCRF) végezte el a méréseket, amelyek során

öt év alatt 19 féle gyümölcsöt és 33 féle zöldséget vettek górcső alá, összesen 11103 mintát vizsgáltak meg – írta a Le Monde napilap.

A szőlőminták 89, a klementin, a mandarin és a cseresznye 88, a grapefruit 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83 százalékánál találtak növényvédő szert, a sort pedig a szilva (35 százalék), a kiwi (27) százalék és az avokádó (23 százalék) zárta. Mindennél azonban fontosabb, hogy a minták mindössze 2,7 százaléka volt határérték feletti a növényvédő szer aránya! Ebben a listában első helyen a cseresznye, 6,6 százalék, a mangó és a papaya (4,8 százalék), illetve a narancs (4,4 százalék) szerepelt.

A szőlőnél találtak a legtöbbször peszticidet, ám a cseresznye esetében lépte át a legjobban a növényvédőszer szintje a határértéket.

Mi a helyzet a zöldségeknél?

Ami a zöldségeket érinti: itt a zeller (85 százalék), a fűszernövények (75 százalék), a cikória (73 százalék) és a saláta (66 százalék) a sorrend, a legkevésbé érintettek pedig a cékla (4 százalék), a spárga (3 százalék) és a kukorica (2 százalék). A minták 3,5 százaléknál lépte át a megengedett szintet a növényvédő szer, különösen a fűszernövények, a zeller, mángold és a fehérrépa esetében.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás során nem jelezték a koncentráció szintjét, ahogy a vegyszerek nevét, az emberi szervezetre gyakorolt hatását vagy az előfordulások gyakoriságát sem.

A lapnak nyilatkozó szakértők kijelentették : önmagában az a tény, hogy a vizsgált mintákban előfordultak peszticidek és növényvédőszer-maradékok, nem jelent veszélyt az egészségre, ráadásul ezt a területet szigorúan ellenőrzik is. Akkor lenne igazán komoly a veszély, hogyha az ugyanazt a peszticidet a határértéket meghaladóan tartalmazó gyümölcsből fogyasztana valaki rendszeresen és nagy mennyiségét – ennek azonban nagyon kicsi a valószínűsége.

A zeller és a fűszernövények esetében találtak a legtöbb esetben növényvédő szert, és ezeknél a zöldségkategóriáknál volt a legmagasabb a határérték felett detektált peszticidszint aránya is.

Forrás: Laboratorium.hu