0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Férfias játékok

Szeptember utolsó szombatján nagy érdeklődés mellett rendezték meg a Kaposvári Állattenyésztési Napok társrendezvényét, az Országos Fakitermelő-bajnokság döntőjét. A STIHL Kft. szervezésében immár 13. alkalommal megrendezett versenyen a látogatók a hazai fakitermelők izgalmas viadalának lehettek szemtanúi. Az országos döntőbe öt regionális versenyen kvalifikálhatták magukat a legjobb csapatok. Az erdőgazdálkodásban dolgozó fakitermelők mellett a katasztrófavédelem és az erdészeti szakiskolák csapatai is indultak a megmérettetésen, melynek mottója a „Férfias játékok" volt.

Az idén 40 csapat 160 versenyzője vett részt a döntőben, ahová az ország szinte minden részéből érkeztek versenyzők. Szentesi Leventétől, a STIHL Kft. marketing- és értékesítési igazgatójától megtudtuk, hogy a 2001 óta évente megrendezett Országos Fakitermelő-bajnokság versenyszámai a gyakorlatban rutinszerűen végzett feladatok biztonságos, gyors és pontos végrehajtását modellezték. Igy a mindennapi erdei munkát rendkívül jól szimuláló kombinált versenyszámban (darabolás, gallyazás, választékolás, hasítás, sarangolás) és a technikai jellegű „szerelésben” mérték össze tudásukat és erejüket a versenyzők. A második versenyszámban, a megszokottól eltérően, egy új típusú láncfűrészen kellett időre levenni a láncot és megfordítani a vezetőlemezt a versenyzőknek. Itt nemcsak az idő számított, hanem a sérülésmentes és a pontos munka is. Ha ezekben hibát talált a zsűri, azt pontlevonással büntette. Elmondhatjuk, hogy valamennyi versenyszámban tovább javultak az átlagos időeredmények és csökkent a hibapontok száma.

A STIHL által szervezett országjáró versenysorozat legfőbb célja, hogy a versenyeken és a rájuk való felkészülések során erősítse a fakitermelők képzettségét, növelje a munkabiztonságot és csökkentse a balesetek számát. Egy amerikai felmérés ugyanis az első tíz foglalkozás közül a legveszélyesebbként értékelte a fakitermelést – hangsúlyozta Szentesi Levente. Egy ilyen látványos verseny – amellett hogy megtudjuk, melyik a legjobb csapat az országban – alkalmas arra, hogy a résztvevők és a látogatók is megismerhessék a biztonságos fakitermeléshez elengedhetetlen védőfelszerelést és munkavédelmi ruházatot, nem beszélve a legújabb gépekről.

A STIHL e versenysorozat megszervezése mellett a legújabb technológiák bemutatásával, különböző tréningekkel, szakmai roadshowkkal és a magyar fakitermelőválogatott állandó támogatásával folyamatosan részt vállal az erdészetben és más ágazatokban (pl. tűzoltóságok) végzett munkák biztonságossá tételében. Mint minden évben, idén is ingyen védőfelszerelést kaptak a versenyben résztvevő csapatok tagjai, ezzel is hozzájárulva a biztonságos munkakörülmények megteremtéséhez.
Az országos döntőben óriási küzdelemben védte meg bajnoki címét az Északerdő Zrt. 1-es csapata. A Horváth László, Gerőcs János, Kiss Attila, Lengyel Lajos négyes kiváló időeredménnyel, hibapont nélkül szerezte meg az első helyet és a vele járó 600 ezer forintos fődíjat.
F. T.

Forrás: