0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Avatóünnepség az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságon

Ünnepélyes keretek között avatták fel pénteken az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság új adminisztratív központját, valamint a Natura 2000 látogatóközpontot és Tourinform-irodát.

A meglévő épület felújításával és egy új irodaház megépítésével kialakított központ az Új Széchenyi-terv 734 millió forintos projektjének jóvoltából valósulhatott meg – írta a vaol.hu.

Átalakították az egykori Őri fogadót

Az avatáson dr. Markovics Tibor igazgató köszöntötte a nagy számban megjelent érdeklődőket. Elmondta: az Őrségi Nemzeti Park vagyonkezelésében lévő területek és a dolgozói létszám növekedése után nagy szükség volt már egy kényelmesebb irodaépület létesítésére. Hangsúlyozta azonban:

a beruházással nem kellett fákat kivágni, hiszen az egykori Őri fogadó átalakításával és egy volt kavicsbánya területén kapott helyet a létesítmény.

Mindamellett kitűnő helyen, az iskola és a kultúrház szomszédságában, a református templommal szemben. A régi központ pedig visszakaphatja eredeti funkcióját: szálláshely és erdei iskola fog működni benne.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében az Őrség szépségeiről, a mesésen hangzó nevű növényekről beszélt. Tisztelettel szólt a nemzeti parki dolgozók munkájáról, akiknek értékrendeket harmonizálva kell teljesíteniük küldetésüket, őrizniük az ezeréves természeti örökséget.

Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár az Őrségi Nemzeti Park múltját idézte fel, amely 2002-ben a legkisebbként jött létre, ám mára nemcsak felzárkózott a többi mellé, hanem a hazai természetvédelem emblematikus helyszínévé is vált. Példaértékűnek nevezte az olyan kezdeményezéseket, mint a magyar tarka állatkihelyezési vagy a muraközi ló génmegőrzési programja.

 

A három történelmi egyház lelkészeinek áldása után megtörtént az ünnepélyes szalag átvágás is.

Dr. Rácz András államtitkár miniszteri elismerő oklevelet adott át kiemelkedő tevékenységéért Mikolics Józsefnek és Dénes Szilveszternek. A vendégek a továbbiakban megismerkedtek az új épületekkel. Az igazgatóság központjába belépőt Mezőfi Zsuzsanna és Koltai László szobrászok kompozíciója fogadja: Baján, a szabadalmas őrálló vitézek egyike feleségével, Rékával és Csenge lányával házigazdaként áll az ajtóban. A művész házaspár további alkotásai láthatók a nagyteremben, míg a folyosókon Markovics Ágota festőművésznek a Kárpát-medence női viseleteit ábrázoló képei láthatók.

Dr. Markovics Tibor elmondta: az épület a továbbiakban is helyet ad majd kiállításoknak, illetve konferenciákkal, képzésekkel áll a közösség szolgálatában. Az utcafronton kialakított látogatóközpont interaktív módon, felnagyított makettekkel mutatja be az őrségi Natura 2000 területek természeti értékeit, az élőlények és a környezet összetett kapcsolatrendszerét. A projektben 14 településen interaktív tornyokat is létesítettek a természeti értékek bemutatására.

Forrás: vaol.hu