0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gazdát cserél a Hungerit Zrt.

Nem jár káros versenyhatásokkal a HUNGERIT Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. felvásárlása a Csányi-csoport által – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A közvetlen irányítást megszerző vállalat a Csányi Sándor által irányított vállalkozáscsoport tagja; utóbbinak meghatározó területei a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Ezen belül a Csányi-csoport húsipari tevékenysége sertéseket tekintve a teljes vertikumra kiterjed: a tenyésztéstől a vágóhíd-üzemeltetésen keresztül a hús feldolgozásáig; a baromfiknál ennél szűkebb: napos csirkék tenyésztését, illetve bizonyos feldolgozott baromfi termékek előállítását foglalja magában. Ezen túl a Csányi-csoport – egyebek mellett – tejtermékeket gyárt és mezőgazdasági input anyagokat (pl. takarmány, műtrágya) értékesít.

A Hungerit Zrt. és a hozzá tartozó vállalkozások tevékenysége kiterjed a teljes baromfi (csirke, pulyka, kacsa, liba) vertikumra, azaz a tenyésztésre, az elsődleges feldolgozásra valamint a baromfihús-készítmények gyártására és értékesítésére.

A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást az összefonódás-bejelentés alapján, mert a bejelentés nem tartalmazott minden szükséges információt az összefonódás versenyhatásainak értékeléséhez.

A versenyfelügyeleti eljárásban megállapítható volt, hogy a Csányi-csoport és Hungerit-csoport azonos tevékenysége a feldolgozott hústermékek gyártása és értékesítése, azonban a felek együttes piaci részesedése egyik átfedő piacon sem éri el a 20 százalékot, amely felett a GVH vonatkozó közleménye alapján káros versenyhatások merülhetnek fel. A hatóság a felek kapcsolódó tevékenységeinek (pl. takarmányértékesítés és baromfinevelés) értékelése alapján sem azonosított versenyproblémát, hiszen utóbbiak piaci részesedései sem érték el azt a mértéket, amely felvetné a beavatkozásra okot adó versenyhatások lehetőségét.

Az eljáró versenytanács határozata ezért megállapította, hogy az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon.
Forrás: GVH sajtóközlemény