0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sertéspestis: a vadászok képzése a leghatékonyabb megelőzés

Mintegy hatszázan vettek részt azon az afrikai sertéspestissel kapcsolatban rendezett járványügyi képzésen, melyet a napokban tartottak a Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az előadásokat a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági főosztályának részéről dr. Terjéki Edit tartotta a megyei vadászkamara és vadászszövetség kérésére.

Megelőzési célzattal kezdeményezték a képzést, hiszen a vírus Heves megyében jelent meg, és fennáll a veszélye, hogy idővel továbbterjed – írja a szoljon.hu.

– A napokban pedig a magyar határhoz közeli román településen találtak fertőzött egyedet egy házisertés-állományban – mondta Kasuba András, a megyei vadászkamara titkára, a vadászszövetség fővadásza.

– Úgy gondoljuk, elengedhetetlen, hogy vadászaink kellő információval rendelkezzenek a vírusról és arról, hogy milyen megelőzési módokkal lehet ezt a betegséget távol tartani és megakadályozni a továbbterjedését.

„Megyénkben ráadásul számos sertéstelep található, ezért is fontos, hogy minket elkerüljön a vírus, vagy legalábbis minél később jelenjen meg nálunk.”

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a nemrég életbe lépett országos főállatorvosi határozat az afrikai sertéspestis szempontjából magas, közepes, illetve alacsony kockázatú kategóriába sorolta az érintett területeket.

Ez alapján a Jászság északi felében működő tizenhárom vadászatra jogosult társaság magas kockázatú.

Szolnok megye közepe, illetve a Nagykunság egészen Tiszafüredig, mely ötvenegy társaságot érint, közepes kockázatú. A megye déli része – ott kilenc társaság működik – pedig alacsony kockázatú.

A megye kétharmada tehát közepes vagy magas kockázatú besorolást kapott. Ezeken a területeken a vadászati tevékenységet egyelőre nem korlátozták, viszont minden elejtett vaddisznóból mintát kell küldeni az illetékes hatóságnak.

A magas és közepes kockázatú területeken ezenfelül további szabályokat is be kell tartani. Például az elhullott vaddisznókat szervezetten kell keresni, diagnosztikai célú kilövéseket kell elrendelni és az állat ártalmatlanításáról a határozatban leírtak szerint kell gondoskodni.

Forrás: szoljon.hu