0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Madosz: a tavalyinál rosszabb dohánytermés várható

A tavalyinál kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható 2018-ban, az aszályos időjárás miatt országosan átlagosan 10-15 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke pénteken az MTI-vel.

Bényei Illés, a Madosz elnöke szavai szerint „óriási az aszálykár a dohányültetvényeken”, a száraz és forró nyári időjárás elsősorban a nem öntözött területeken jelentett nagy gondot. A Burley-féle dohányfajta esetében nagyon kevés az öntözhető a terület, a Virginia-ültetvényeknek pedig körülbelül 65-70 százalékát tudták öntözni.

A jelentős ültetvényekkel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyáron nem volt jellemző az eső, így ahol nem öntöztek a gazdák, ott a termésmennyiség és -minőség is rendkívül gyenge lett.

Az ország többi dohánytermő területén inkább a szélsőséges időjárás okozott gondot, a forró nyári napok, valamint a nagy mennyiségű eső váltakozása – fogalmazott Bényei Illés.

Az eddig felvásárolt és beváltott dohányokon már látszik, hogy a minőségük is gyengébb lesz a tavalyinál – tette hozzá. (A 2017-es magyarországi átlagtermés hektáronként 2,012 tonna volt.)

Tájékoztatása szerint a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. termelői várhatóan teljesítik a leszerződött termésmennyiséget, a már beváltott dohánylevelek minősége viszont gyengébb az egy évvel ezelőttinél. A másik nagy felvásárlónál, a nyíregyházi Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt.-nél szeptember közepén indulhat el az átvétel.

Bényei Illés a betakarítás állásáról szólva elmondta, a munkákkal körülbelül három héttel előrébb tartanak a tavalyi évhez viszonyítva, viszont a dohány érettségéhez képest lemaradásban vannak a termelők, mivel az aszály előrehozta a dohány érési folyamatait. Emellett nincs annyi dohányszárító, mint amennyi dohányt le kellene törni – tette hozzá.

A másik nagy gond a munkaerőhiány, szavai szerint mára „tarthatatlanná” vált a helyzet, nincs elég idénymunkás.

A dohánytermelők Romániából és Ukrajnából kénytelenek munkaerőt toborozni a betakarításhoz, a magasabb bérek azonban megdrágítják a termelési költségeket, a külföldi idénymunkások munkájának minősége pedig gyengébb az elvártnál – fogalmazott az érdekképviseleti szervezet vezetője.

Meglátása szerint a gépi betakarítás sem megoldás erre a problémára, mert a viszonylag drága kombájnok beszerzését nem támogatják ebben az uniós költségvetési ciklusban, emellett a helyi terepviszonyok sem kedvezőek a gépek használatára.

Magyarországon 2018-ban tavalyhoz képest százzal kevesebb, összesen 753 termékértékesítési szerződést kötöttek a termelők és a feldolgozók.

A 3258 hektár beültetett dohányból 2597 hektáron Virginia, 661 hektáron pedig Burley terem. 2017-ben 3380 hektáron termett Virginia, 692 hektáron pedig Burley-féle dohány.

Forrás: MTI