0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Teljes körű neonikotinoid-tilalmat vezetett be Franciaország

Franciaország a méhnépesség csökkenéséért felelősnek tartott neonikotinoidok használata elleni harc frontvonalában lépett, és 2018. szeptember elsejétől öt hatóanyagot tiltott be ebből a csoportból. Mostantól tilos permetezéseket végezni a klotianidin, az imidakloprid, a tiametoxám, a thiakloprid és az acetamiprid hatóanyagú készítményekkel, szabadföldön és hajtatásban egyaránt.

Az Európai Bizottság áprilisi döntése értelmében december 19-én hatályba lép három neonikotinoid hatóanyag, a klotianidin, az imidakloprid és a tiametoxám használatának tilalma a szabadföldi kultúrákban.

Franciaország azonban ennél is szigorúbb, és ezek mellett további két hatóanyag, a thiakloprid és az acetamiprid használatát tiltotta be már szeptembertől, nemcsak a szabadföldön, hanem az üvegházi termesztésben is.

A jelentős mezőgazdasággal rendelkező Franciaország kormánya a méhészek érdekeit helyezte előtérbe az agrártermelőkkel szemben, akik azzal érvelnek, hogy a teljes körű tilalomnak komoly gazdasági következményei lehetnek, mivel ezeknek a készítményeknek, amelyekkel számos veszélyes kártevőt fékeznek meg, nincsenek megfelelően hatékony alternatívái. Szerintük a neonikotionok méhpusztító hatására nincsenek egyértelmű bizonyítékok, és termékeik versenyhátrányba kerülnek az import áruval szemben. Az Anses közegészségügyi kormányügynökség képviselője még májusban a Radio France-nak azt nyilatkozta, hogy léteznek „kellően hatékony és működőképes” helyettesítői a neonikotinoidoknak. A francia gazdaszövetség, az FNSEA képviselői arra kérték a kormányt, hogy tegyenek kivételt a nem méhporozta kukorica és cukorrépa esetében, mivel ezekben a kultúrákban a számottevő károkat okozó kártevők más készítményekkel nem irthatók elég hatékonyan.

A neonikotinoid hatóanyagok használata a nem mezőgazdasági felhasználású rovarölő készítményekben, például házikedvencek bolhairtó nyakörveiben, valamint háztartási légyfogókban továbbra is engedélyezett.

A neonikotinod-harcban alul maradt az enyhítés mellett kampányoló Stéphane Travert francia agrárminiszter Nicolas Hulot környezetügyi miniszterrel szemben, aki a szigorítás mellett állt, bár végül – egyéb okok miatt is – lemondott tisztségéről, mondván egyedül maradt bizonyos környezetvédelmi kérdésekben.

Forrás: freshfruitprotal.com