0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nyakunkon az Agrár IT

Az agrárterületen tanuló hallgatókból álló Corvinus Agribusiness mottója: Vidék, Fiatalság, Jövő! Így egyértelműen ott volt a diákszervezet helye Bábolnán a SMART Farm konferencián ahol igazán erről a 3 dologról volt szó.

A konferencia lényege hogy, megmutassa az agrárium számára, hogy mi várható a közeljövőben és hogy milyen irányba is tart jelenleg hazánk mezőgazdasága. Ez az irány egyértelműen a precíziós mezőgazdaság, melynek lényege hogy

nagymennyiségű pontos adathalmazt gyűjtünk, amit feldolgozva, elemezve könnyen használható információt kapunk.

Így nagyban megkönnyíthető a gazdák gyors és hatékony döntéshozatala. Továbbá fontos eleme a precíziós mezőgazdaságnak az, hogy a lehető legmagasabb fokú automatizálás menjen végbe az ágazatban.

Nekünk, fiataloknak, akik a legújabb technológiai újításokkal elméletileg a leginkább tisztában vagyunk, még nekünk is sokkolóan hatott, hogy milyen jövő is vár ránk. Amire korábban csak úgy tekintettünk, hogy még nagyon messze van. az most már nem hogy a közeli jövő, de már a jelen. Például:

a drónokkal való automatikus permetezés már működőképes technológia hazánkban is!

A konferencia során igazán felnyitották a szemünket arra, hogy fel kell venni a ritmust. Nyitott szemmel kell járni, figyelni és tanulni kötelező, hogy hatékonyan kapcsolódhassunk be ebbe az óriási megújulásba! Nagy István megnyitóbeszédéből idézve: „Aki lemarad, aki kimarad az vesztes lesz!” Márpedig, mi nagyon nem akarunk vesztesek lenni!

A mai magyar mezőgazdaságban egyre égetőbb probléma a generációváltás. Egyik remek lehetőség ennek a problémának az orvoslására az IT erősödése ebben az iparágban.

Az informatikai újítások minél szélesebb körben való elterjedésével a fiatalok számára, kortársaim számára, sokkal vonzóbb lesz ez az ágazat.

Amit a miniszter is hangsúlyozott, és amelyet sok előadó is kiemelt az az, hogy a sáros gumicsizma a múlté! Itt az ideje, hogy átvegye a szerepet a mezőgazdaságban a legújabb GPS alapú technológiák. Ugyanakkor a hagyományainktól sem szabad eltérni, nagyon fontos, hogy az újításokat eltanulva mindig a saját környezetünk szerint kell adaptálni a meglévő tapasztalatainkra, hagyományainkra építve. Mindenki kapaszkodjon meg! Olyan újítások zajlanak most is és lesznek bevezetve a közeljövőben, amik először sokkolóan hatnak. Ezeket nehéz lesz megérteni, elfogadni, de később ezek a dolgok már természetesek lesznek.

Amit mi fiatalok magunkkal vittünk Bábolnáról, a SMART Farm konferenciáról, az nem más mint, hogy igyekezzünk felvenni a ritmust,

mert az agrárdigitalizáció hazánkban olyan ütemben fejlődik, hogy ha nem figyelünk még minket is képes lesz átlépni és utána nagyon nehéz lesz utolérni! A vidékben óriási lehetőségek rejlenek, amit a fiatalságnak ki kell tudni használni az IT segítségével, hiszen ez az életképes és fenntartható jövő.

A rengeteg újdonságot ebben a pár sorban nem lehet bemutatni, de még csak megemlíteni is alig-alig, így akit igazán érdekelnek a technológiai újítások, annak érdemes és minden bizonnyal kifizetődő jobban beleásni magát a témába.

Forrás: Corvinus Agribusiness