0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Egy tyúk roppant tömeggel: a jersey óriásbaromfi

A különleges fajták kedvelőinek ajánlott a jersey óriás, amelynek Magyarországon nincs nagy állománya, ritkán szerepel kiállításokon, börzéken, így itthon csak kevés alkalom adódik megcsodálni ezt a nagyméretű baromfifajtát.

A jersey óriás XX. század 20-as éveiben jutott el Európába, ahol, mint húsfajta, sokáig nagy népszerűségnek örvendett. Ez a fekete tollazatú húsfajta Észak-Amerikában, New Jersey állam területén alakult ki 1880 körül – brámák, jávaiak, croad langshanok segítségével tenyésztették ki.

Jersey óriás baromfiA jersey óriás talpa mindig sárga

Mint a neve is jelzi, a legfeltűnőbb sajátsága a jersey óriásnak roppant tömege, ami hihetetlenül nagy, széles, mély és megnyúlt testalkatából ered. A hát hosszú és gyakorlatilag vízszintes, melle széles és kerekded, emiatt szögletesnek tűnnek. A szárnyak felhúzottak. Közepesen hosszú farkát 30 fokos szögben tartja. A szokatlanul nagy és telt törzshöz illően a koponya nagyon széles, de csak közepesen nagy. Az egyszerű felálló tarajon hat fűrészfog van. A fejfüggelékek és az arcbőr legyen vérbő és fénylő vörös színű. A szem a sötétbarnától a feketéig terjedhet, a fehérek lába zöld, talpa sárga, más színváltozatánál a lábak feketék, de a talpak szintén sárgák. A tojó még vízszintesebben tartja a testét. A mell legyen széles, mély és telt. A farok középmagasan hordott, a hastájék legyen teljesen kifejlett.

Mindkét nemnél kifejezésre kell jutnia a rendkívüli nagyságnak és súlynak. Ezt a széles, középmagas állást a test teltsége, mélysége és szélessége révén éri el.

Egyáltalán nem repül

A fajta eredetileg tenyésztett színe fekete volt, amelynek tollazatában kifejezett a zöldes lakkfény. 1947-ben jelent meg fehér színben is, a világos ezüstfehér színre kell törekedni. A kék színváltozatot 1989-ben tenyésztették ki. A kékszegélyes színváltozat pedig a közelmúlt eredménye.

A jersey óriás az egyik legnagyobb létező fajta, a kakas elérheti a 6 kg-ot, a tyúk 3,5-4,5 kg.

Régebben a fajta egyes kappanozott kakasai 8, sőt több mint 9 kg-ot is nyomtak, amely hihetetlen súlynak számít. Ezek után nem meglepő, hogy a csirkék igen gyors növekedésűek, bár a teljes kifejlettséget csak későn érik el. A kívánt roppant tömeg elérésében a tenyésztők igyekeznek már a téli hónapokban kikeltetni a tojásokat, így állhat csak elegendő idő rendelkezésre, hogy a következő évi kiállítási időszakra a baromfik elérjék megfelelő súlyukat. Méreteik miatt az állatoknak tágas térre van szükségük. Egyáltalán nem repülnek, ezért az udvaron szabadon is lehetnek, alacsonyra rakott ülőrudat igényelnek, vagy a földön éjszakáznak. A fajta egészen jó tojótulajdonságokkal bír, évi kb. 180 db tojást rak, melyek színe barna, súlyuk 58 és 60 g közé esik. Ezek a madarak természetükből eredően nyugodtak, és egymással békésen megférnek.

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: